Chailly vertrekt bij Milanees orkest

De Italiaanse dirigent Riccardo Chailly gaat het door hemzelf opgerichte Verdi-orkest in Milaan verlaten. De voormalige chef van het Koninklijk Concertgebouworkest is de tweede gerenommeerde dirigent die Milaan in korte tijd verliest. Enkele weken geleden vertrok Riccardo Muti na een enorme ruzie en financiële problemen bij de Scala.

Chailly zegt dat de crisis bij de Scala en de daar ontstane vacature niets te maken hebben met zijn vertrek bij het Verdi-orkest. ,,De gelijktijdige wisselingen zijn puur toevallig.'' De komende weken zal Chailly met het Verdi-orkest nog een laatste tournee door Europa maken. Daarna zal hij jaarlijks twee weken terugkeren als gastdirigent.

Chailly die het Verdi-orkest zes jaar leidde, noemde zaterdag op een persconferentie over het komende seizoen twee reden voor zijn vertrek, aldus de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hij heeft geen tijd meer omdat hij per 1 september begint als Gewandhauskapellmeister en Generalmusikdirektor in Leipzig. Maar belangrijker is zijn onvrede dat er ondanks zijn aandringen nooit een artistiek directeur is aangesteld. Voor een artistiek directeur was geen geld, zo beklemtoonde algemeen directeur Luigi Corbani: ,,Dat kunnen we ons niet permitteren.''

Het Verdi-orkest had het afgelopen jaar meer bezoekers dan de Scala, zei Corbani, gezeten naast Chailly. ,,Het verschil is dat wij maar 9 euro subsidie per bezoeker krijgen tegenover de 315 euro per bezoeker voor de Scala.'' Het zijn uiteindelijk de noodzakelijke bezuinigingen geweest die Chailly deden besluiten te vertrekken. ,,De bezuinigingen van de laatste jaren zijn als een chronische hoofdpijn voor dit instituut geweest.''