Brits Barclays koopt bank in Zuid-Afrika

De Britse bank Barclays keert na negentien jaar terug naar Zuid-Afrika. De bank kocht vanochtend voor 4,3 miljard euro een meerderheidsbelang in Zuid-Afrika's grootste consumentenbank, Absa. De overnane werd mogelijk nadat de regering gisteren het groene licht gaf voor de grootste buitenlandse investering in Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid (1994).

Onder druk van internationaal protest moest Barclays, de derde bank van Groot-Brittannië, in 1986 Zuid-Afrika verlaten toen de blanke apartheidsregering de noodtoestand had uitgeroepen in het land. De terugkeer van Barclays na bijna twintig jaar wordt alom gezien als de bevestiging van groeiend internationaal vertrouwen in de Zuid-Afrikaanse economie.

Barclays aast al acht maanden op Absa, een van de vier grootste banken in het land met meer dan 6 miljoen klanten en 670 filialen. Met een uitdijende zwarte middenklasse en een bloeiende huizenmarkt groeit het aantal consumentenleningen jaarlijks met 15 procent.

Barclays verhoogde vanochtend het bod met 4,4 procent tot 82,50 rand per aandeel. Daarmee is de waarde van de Zuid-Afrikaanse bank sinds vorig jaar augustus bijna verdubbeld. Barclays krijgt een belang van 60 procent in Absa en bezegelt hiermee haar grootste overname buiten Groot-Brittannië. Absa verwelkomde de deal vanochtend als een ,,mijlpaal''. ,,De enorme kracht van Barclays en Absa samen stelt ons in staat de beste bank van Afrika op het Afrikaanse continent te bouwen,'' aldus Absa-voorzitter Danie Cronjé.

De Zuid-Afrikaanse minister voor Financiën, Trevor Manuel, die gisteren zijn toestemming gaf voor de deal, verzekerde dat Absa de belangrijkste beursnotering in Johannesburg zal behouden. De topman en de meerderheid van de bestuursleden blijven Zuid-Afrikanen.

Analisten verwachten dat andere buitenlandse bedrijven Barclays' voorbeeld zullen volgen. Het Britse Standard Charter zou belangstelling hebben voor First National Bank. Hoewel Manuel de buitenlandse aandacht aanmoedigt noemt hij een overname van alle grotere Zuid-Afrikaanse banken ,,niet wenselijk''.