Ajax stelt voorronde Champions League zeker

Na de nederlaag tegen Heerenveen op 2 april achtte Ajax-trainer Danny Blind zijn elftal kansloos voor de tweede plaats die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League. Het gat met AZ van zeven punten was volgens hem te groot. Dankzij de nederlaag van de Alkmaarse ploeg tegen ADO Den Haag (2-1) plaatste Ajax zich gisteren met nog twee competitieronden te gaan alsnog moeiteloos voor het kwalificatietoernooi van het miljoenenbal. De onttroonde landskampioen won zelf zaterdag eenvoudig van RKC: 4-0.

De pas aangestelde Blind verkeek zich ruim een maand geleden op de voetbalwetten. De macht van het geld is genadeloos. Clubs van de top drie (Ajax, Feyenoord, PSV) bezitten doorgaans dermate brede selecties dat ze de race tot het einde toe op hun eigen niveau volhouden – Feyenoord nu even niet. Ze kunnen schorsingen en blessures makkelijker opvangen dan een provincieclubje als AZ dat zo'n slordige 30, 35 miljoen euro minder te besteden heeft. En als zo'n ploeg ook lange tijd meedraait in een Europa-Cuptoernooi dan snijdt het mes aan twee kanten. AZ-trainer Co Adriaanse wees afgelopen week op de unieke kansen die zijn ploeg heeft gemist en hij had gelijk. Want als Ajax en PSV deelnemen aan de Champions League kunnen ze hun rijkdommen uitbreiden en de voorsprong op de concurrentie, hoe inventief die misschien ook is, verder vergroten.

Achteraf gezien heeft de directie en Raad van Commissarissen van Ajax een wijs besluit genomen door Danny Blind reeds dit seizoen aan te stellen als opvolger van Ronald Koeman. Er was veel kritiek op deze beslissing. Blind werd immers als beginnend hoofdcoach direct voor de leeuwen geworpen in een situatie waar hij part noch deel aan had. Bovendien moest hij met een selectie aan de slag die hij misschien zelf nooit zo had samengesteld. Dat was een groot risico. Ook wekte de volgorde om eerst een hoofdtrainer en vervolgens een technisch directeur (de opvolger van Van Gaal) aan te stellen enige bevreemding. Maar bij Ajax dachten ze aan de financiële belangen en die wogen zwaar. De beleidsbeslissing pakte goed uit. Na de nog onthutsende nederlagen tegen PSV (0-4) en Heerenveen (2-1), werd de hand van Blind zichtbaar en krabbelde Ajax onder zijn hoede terug naar de tweede positie.

Een blik op de achttien namen die Blind opgaf voor het duel met RKC was zaterdagavond voldoende om duidelijk te maken hoe ruim topclubs in hun spelers zitten. Ondanks blessures van de basisspelers Tomás Galásek (nu weer rug), Maxwell (knie), Mauro Rosales (enkel) en Rafael van der Vaart (enkel) kon Blind het zich permitteren zijn twee linksbuitens (Nicolae Mitea, Nordin Boukhari) op de bank te houden. Net als een week eerder kreeg centrumspits Ryan Babel de kans zich te bewijzen op de linkerzijde. Blind legde later uit dat hij in zijn keuze voor Babel, die Ajax met een venijnig schot op voorsprong bracht, ook rekening had gehouden met de samenstelling van de totale voorhoede. ,,Daarin heb ik verschillende kwaliteiten nodig'', verklaarde Blind. Bovendien, en dat was al bekend, kan het talent Babel beter gedijen op de vleugel met meestal één directe tegenstander voor zich, dan in het centrum tegen minimaal twee. Het zegt wel wat over de kwaliteiten van Mitea en Boukhari dat zij moeten wijken voor een gemankeerde linksbuiten die rechtsbenig is. Blind, die met Pienaar eigenlijk ook geen echte rechtsbuiten opstelde: ,,Ik heb ze uitgelegd wat mijn beweegredenen zijn.''

Nu zijn missie, mede door de ineenstorting van AZ, boven verwachting is verlopen kan Blind zich de komende weken concentreren op de spelersmarkt. Hoewel Ajax ruim afstand heeft genomen van Feyenoord en AZ is het elftal allerminst in balans. Ondanks drie opties ontbreekt bij de club uit de Arena een goede linksbuiten. Ook de spitspositie is nog niet goed ingevuld, ofschoon Charisteas zaterdagavond een fraai doelpunt maakte na een prima actie. Verder ontbeert het team routine en een leider. Ajax zou ook een echte linksback kunnen gebruiken, zeker nu Maxwell is uitgeschakeld.

Als extra complicatie hangt de club het vertrek van een aantal spelers boven het hoofd. Hatem Trabelsi, die voor een gelimiteerde transfersom weg mag, oriënteert zich nadrukkelijk op de markt. Hij staat in de belangstelling van PSV. Dat geldt ook voor Van der Vaart en Nigel de Jong. Blind deed voorkomen of hij niet gelooft in het gegeven dat PSV nadrukkelijk probeert te shoppen in Amsterdam. ,,Dat zijn verhalen die de media verzinnen'', verkondigde hij. ,,PSV heeft zich nog voor geen enkele speler gemeld. Bovendien hebben ze doorlopende contracten.''

De interesse voor Van der Vaart, die de nog niet gevonden opvolger van Van Bommel moet worden, en voor De Jong is bij PSV-trainer Guus Hiddink in elk geval wél concreet. Maar De Jong denkt er niet aan naar de Brabantse topclub te gaan. ,,Kom op joh, ik ben Amsterdammer'', zei De Jong zaterdagavond. ,,Ik ga toch niet naar PSV?'' Hij kan het met een gerust hart zeggen want Manchester United heeft zich voor hem officieel gemeld. Maar Blind wil de twintigjarige speler, die hij een vaste plek als rechtshalf gaf, niet kwijt. De Jong zegt dat hij voor zichzelf nog geen beslissing heeft genomen. ,,Het streelt mijn ego'', aldus De Jong, ,,dat de club me wil houden''. Dat hij wegens zijn leeftijd beter nog een paar jaar kan rijpen in Nederland, vindt hij ,,bullshit''. ,,Kijk naar Arjen Robben, die ging ook op twintigjarige leeftijd naar Chelsea.''

Ajax

4

RKC

0

Ruststand 2-0. 35. Babel, 37. Grygera 2-0, 77. De Jong 3-0, 90. Charisteas 4-0. Sch: Haverkort. Tsch: 48.672. Gele kaart: Molhoek (RKC).

    • Erik Oudshoorn