Afghanen willen partnerschap VS

Ruim duizend afgevaardigden uit alle provincies in Afghanistan hebben gisteren in de hoofdstad Kabul ingestemd met een ,,strategisch partnerschap'' met de Verenigde Staten, en met de aanhoudende aanwezigheid van Amerikaanse en andere buitenlandse troepen. Maar een besluit over concrete invulling van het partnerschap en over de vestiging van permanente Amerikaanse bases moet het nog te kiezen Afghaanse parlement nemen.

Woordvoerder Jawed Ludin van de Afghaanse president Hamid Karzai heeft dat gisteren gezegd. ,,Onze conclusie van de discussie van vandaag is dat de de bevolking over het algemeen zeer positief staat tegenover dit (een blijvende band met de VS)'', zei hij. Daarbij legden de afgevaardigden de nadruk op de wenselijkheid van blijvende economische steun naast militaire hulp voor het waarborgen van de veiligheid. Volgens hem sprak slechts een afgevaardigde zich uit tegen het partnerschap.

De Afghaanse stamoudsten, verenigd in een zogeheten loya jirga, kwamen in juni 2002 bijeen om de na de val van de Talibaan aangetreden overgangsregering van Karzai te bevestigen, en in december 2003 opnieuw om de grondwet op te stellen. Ook nu werden de stamoudsten geraadpleegd, bij afwezigheid van een parlememt. Oorspronkelijk zou het eerste democratisch gekozen parlement in oktober vorig jaar worden gekozen, op dezelfde dag als de presidentsverkiezingen. Nu mogen de Afghanen aanstaande september het parlement kiezen.

Karzai's raadpleging komt aan de vooravond van een bezoek aan Europa en de VS. Karzai heeft al vaker gezegd dat hij een strategische verbintenis wil met de VS voor lange termijn, die verder gaat dan alleen de aanwezigheid van militaire bases. Hij wil dat de VS, en onder andere de NAVO als leidinggevende over de internationale vredesmacht ISAF, militair én economisch blijven steunen teneinde vreedzame ontwikkeling mogelijk te maken. Volgens woordvoerder Ludin heeft Kabul de VS niet gevraagd om permanente bases, zoals velen uit de term `strategisch partnerschap' afleiden. Het gaat er meer om dat ,,het Afghaanse volk het als noodzakelijk beschouwt voor de lange termijn buitenlandse troepen in het land te houden totdat Afghaanse veiligheidstroepen op eigen benen kunnen staan''.

Bij een aanslag op een internetcafé in Kabul werden zaterdag drie mensen gedood.