Zeer zware aanslag in stad in Irak

Bij een zelfmoordaanslag in een stad even ten zuiden van Bagdad zijn gisteren zeker 26 doden gevallen. De dader blies zichzelf in zijn auto op op een groentemarkt in de vooral door shi'ieten bewoonde stad Suwayra.

Op het moment van de ontploffing was het zeer druk op de markt in de wijk Mokhadar. Bij de zelfmoordaanslag vielen 45 gewonden. Een aantal zwaargewonden is overgebracht naar ziekenhuizen in het vijftig kilometer noordelijker geleden Bagdad. In Suwayra werden in april zestig lijken uit de rivier de Tigris geborgen. Volgens president Jalal Talabani ging het toen om shi'itische gijzelaars die waren vermoord door sunnitische rebellen uit het noordelijker geleden Madaien.

Eerder gisteren vielen in de stad Tikrit, 180 kilometer ten noorden van Bagdad, twaalf doden bij een aanslag en werden in Bagdad veertien in burger geklede lijken gevonden, waarschijnlijk van boeren, die waren geëxecuteerd met een kogel in het hoofd.

De ontvoerders van de in Irak verdwenen Australische ingenieur Douglad Wood hebben gisteren de regering van hun slachtoffers een ultimatum van 72 uur gesteld om een begin te maken met de aftocht van haar troepen uit Irak. De videoband waarin het ultimatum was vervat meldde niets over het lot van de Australiër als Canberra het negeert. Het Arabische televisiestation Al-Jazira verspreidde gisteren het nieuws van het ultimatum. De video toonde Wood zonder geluid. De kaalgeschoren Australiër zat op de grond en hield zijn paspoort op naar de camera, terwijl een gemaskerde ontvoerder hem onder schot hield. Wood werd eind april ontvoerd. In Irak zijn gisteren zes Jordaniërs ontvoerd; hun ontvoerders eisen het vertrek van hun bedrijven uit Irak.

Irak heeft gisteren besloten zijn ambassadeur in Jordanië naar zijn standplaats Amman te laten terugkeren. De ambassadeur werd bijna twee maanden geleden teruggeroepen na dat in Irak beschuldigingen waren geuit als zou Jordanië te weinig doen om terroristen te beletten vanuit Jordanië Irak binnen te dringen. Dat gebeurde nadat een Jordaniër was opgepakt die werd verdacht van een bomaanslag in de stad Hilla; later bleek de man niets met de aanslag te maken te hebben. In dezelfde periode riep Jordanië zijn zaakgelastigde uit Bagdad terug, maar hij keerde al korte tijd later naar Irak terug.

In Bagdad is gezegd dat de Jordaanse regering en koning Abdallah II Irak de verzekering hebben gegeven dat alles zal worden gedaan om de infiltratie van tegenstanders van het Iraakse bewind tot staan te brengen. Vandaag bezoekt de Iraakse president Jalal Talabani Jordanië – in het gezelschap van de Iraakse ambassadeur.