Yeh

Half april deed Team Oranje (Brink-Van Prooijen en Muller-De Wijs) in Hangzhou (China) mee aan de Yeh Bros Cup 2005. Aan dit rijk gedoteerde invitatietoernooi (eerste prijs dertigduizend dollar) namen 24 teams deel, waaronder Italië, Rusland, Engeland, de VS, de nationale teams van China en dus ook Nederland. Team Oranje begon het toernooi slecht met twee zware nederlagen. Daarna herpakte het zich en wist zich nog met de hakken over de sloot te plaatsen bij de laatste zestien. Daar werd Team Oranje hardhandig uit het toernooi gezet door Shanghai. De eindoverwinning overigens, ging naar, hoe kan het ook anders, omnivoor Lavazza uit Milaan, dat de hele wereld afgraast naar hoofdprijzen. Uit de eerste voorronde een interessant slem:

O/OW

♠ A H 8 5

♡ H 9 7 4

♦ A B

♣ H 6 3

♠ V B 9 7 6 2

♠ 10 4

♡ B 6 5

♡ 8 3 2

♦ V 10 8 6

♦ 5 4 2

♣ -

♣ A 10 9 4 2

♠ 3

♡ A V 10

♦ H 9 7 3

♣ V B 8 7 5

De Chinese tegenstanders van Bauke Muller en Simon de Wijs boden 6♣ uit, van een doublet voorzien door oost, Muller. Dat lijkt slecht getimed, omdat de Chinezen naar 6SA – eveneens gedoubleerd – wegliepen en dat maakten voor een score van 1230. Maar 6♣ zit er ook in zoals Sjoert Brink als zuid aan de andere tafel demonstreerde. In dat contract kreeg hij harten uit voor de tien en speelde klaveren voor heer en aas. Oost switchte schoppen voor het aas in noord. De leider vervolgde met klaveren via de negen voor de boer, ruiten naar de boer, ♦A en klaveren naar de zeven. Nu kwam ♡A, ♡V overgenomen met de heer, ♠H (ruiten weg) en de dertiende harten. Het contract was binnen, maar het spel verloor zeven imps.

Team Oranje zal twee teams afvaardigen naar de Open Europse Kampioenschappen, die in juni plaats vinden. Bakkeren-Bertens spelen met Jansma-Verhees en Muller-De Wijs. Het andere team bestaat uit de twee jongste kernploegparen: Brink-Van Prooijen en Drijver-Schollaardt. Onmiddellijk na dit EK zullen de drie paren worden aangewezen die voor Nederland gaan spelen op de Bermuda Bowl van Estoril in oktober.

    • Jan van Cleeff