Wat ligt er op het nachtkastje van Halina Reijn?

Actrice Halina Reijn vertelt aan Wilfred Takken wat er op haar nachtkastje ligt: lollies, keeltabletten, onderbroeken en nog te verfilmen of anderszins inspirerende boeken

,,Ik lig heel veel in bed,''zegt actrice Halina Reijn, ,,ik heb dan ook twéé nachtkastjes die helemaal vol liggen: snoep, lollies, drop, make-up, pillen, keeltabletten, onderbroeken, en mijn mobiele telefoon die ik gebruik als wekker. Ik ben namelijk mijn wekker kwijt. Het is eigenlijk meer een nachtbureau.''

Halina Reijn speelt momenteel de hoofdrol in Shakespeares komedie Het temmen van de Feeks, die morgen in première gaat bij Toneelgroep Amsterdam. Zij speelt een wilde vrouw die getemd wordt door een sterke man, gespeeld door sportschoolreus Hans Kesting. Eerder dit jaar bracht ze acht maanden door in Hollywood, om aan een filmcarrière te bouwen. Zij zou dit seizoen in Paul Verhoevens nieuwe film Zwartboek spelen, naast haar vriendin Carice van Houten, maar wegens geldgebrek laten de opnames al maanden op zich wachten.

Reijn: ,,Momenteel lees ik in bed A Million Little Pieces van James Frey. In Los Angeles praat iedereen daarover, Bratt Pitt heeft de filmrechten gekocht. Het gaat over een man die compleet aan de heroïne, speed en alcohol is; echt een afkicknachtmerrie. Het is geschreven in een gedreven, weirde stijl, zonder komma's of punten.''

De maanden in Los Angeles brachten Halina Reijn wat anders dan ze verwachtte: ,,Ik kwam om een filmrol te krijgen, net als tienduizenden anderen daar. Die filmwereld is echt een hel, een veemarkt. Dus ben ik me gaan toeleggen op schrijven.'' Verder wil ze daar nog niets over loslaten, maar het gaat om een filmscript voor een Nederlands-Amerikaanse productie. Los Angeles was voor Reijn vooral heilzaam om eens goed uit te rusten en naar zichzelf te kijken: ,,Ik wilde ontdekken wie ik ben zonder mijn vrienden en zonder mijn werk. Er bleek vrij weinig van me over te blijven.''

In bed leest Reijn ook nog Ik omhels je met duizend armen van Ronald Giphart: ,,Ik speel mee in de verfilming, we beginnen volgende week met repeteren en gaan in de zomer filmen. Toen Giphart mijn personage bedacht, had hij mij al voor ogen. Vreemd om mijzelf te spelen. Althans, ik speel Halina Reijn zoals Giphart haar ziet: een meisje dat zich te pas en te onpas uitkleedt''.

Giphart staat niet helemaal alleen in deze visie op de talentrijke actrice. Op de publiciteitsfoto bij Het temmen van de feeks staat zij wederom ruimhartig te decolleteren. ,,Ach, die foto, iedereen begint erover. Iedereen denkt dat het Hollywood-siliconen zijn, maar het is allemaal puur natuur, home grown. Ik heb ze voor de foto alleen flink opgebonden met tape.''

Op Reijns nachtkastje ligt verder Gordon van Edith Templeton, over een vrouw die een relatie heeft met haar dominante psychiater: ,,Dat heeft regisseur Ivo van Hove aan mij gegeven, als huiswerk voor Het temmen van de feeks. Het ligt er wel, maar ik heb er eerlijk gezegd nog niet in gelezen.''

Reijn vindt het als sterke, vrije vrouw moeilijk om op het toneel de uiteindelijk getemde echtgenote te spelen: ,,Vooral de slotmonoloog is ondraaglijk ; daarin som ik op waar een goede vrouw aan moet voldoen om haar man te dienen. Maar volgens Ivo van Hove gaat het toneelstuk niet over de positie van de vrouw. Het hadden ook twee homo's kunnen zijn. Het gaat hem om een authentieke, totale liefde die zich niet aanpast aan de heersende norm. Slachtoffer en beul die volledig in elkaar opgaan. Ik kan me makkelijker inleven in die onderworpen vrouw als ik denk vanuit het machtsspel, het sm-aspect dat iedere liefde wel in zich heeft. Niet dat ik allemaal zwepen en dildo's op mijn nachtkastje heb liggen, maar net als ieder meisje droom ik wel van de grote man die mij moet beschermen.''

    • Wilfred Takken