Vertrouwen consument VS flink omlaag

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste punt in ruim anderhalf jaar. De index van AP-Ipsos kwam uit op 78,2, terwijl vorige maand nog 84,5 werd gemeten.

Het indexcijfer was het laagste sinds oktober 2003. Amerikanen zijn vooral bezorgder geworden over de rente op leningen, inflatie en de algemene conditie van de economie.

Consumentenvertrouwen is belangrijk in de VS, omdat consumentenuitgaven goed zijn voor tweederde van het bruto nationaal product. Economen zeggen al enkele weken dat de economische groei in het tweede kwartaal minder zal zijn dan de tegenvallende 3,1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Gisteren werd ook bekend dat het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten, exclusief de landbouw, in april onverwacht sterk is gestegen met 274.000. Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking bleef staan op 5,2, zo berekende het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Analisten hadden voor afgelopen maand een toename verwacht van de werkgelegenheid met slechts 175.000 à 195.000 banen. Ook de stijging van het aantal arbeidsplaatsen in februari en maart is flink opwaarts herzien. In februari kwamen er in de VS 300.000 banen bij, in plaats van de eerder gemelde 243.000 en in maart nam het aantal arbeidsplaatsen toe tot 146.000 in plaats van 110.000.

Vooral de laatste cijfers over de banengroei kregen een warm onthaal op de financiële markten. De Europese effectenbeurzen, die voor de publicatie lager waren, kwamen op winst te staan. De dollar won aan waarde doordat de groei van de werkgelegenheid duidt op kracht van de Amerikaanse economie. De koers van de euro zakte naar verhouding sterk, van 1,2945 dollar tot 1,2865 dollar.

Op de beurs van New York zakte het optimisme later weg, ondanks geruchten dat industriegroep Honeywell zou worden overgenomen door United Technologies. De koers van Honeywell sloot 5 procent hoger.

De Dow Jones-index eindigde uiteindelijk iets hoger (5 punten) op 10.345,40. Technologiebeurs Nasdaq deed het beter met een toename van 0,3 procent naar 1967,35 punten.