Terug op aarde

De ivoorsnavelspecht `Campephilus principali' leeft nog, zo maakten onderzoekers vorige week bekend (Science, 28 april). De imposante vogel met een vleugelspanwijdte van bijna een meter, was op het Amerikaanse vasteland sinds 1945 niet meer gezien en werd daarom uitgestorven gewaand. Maar in 2003 werden in de moerasbossen van Arkansas betrouwbare waarnemingen van de specht gedaan, waarbij de vogel ook op video werd vastgelegd.

De Nederlander Martjan Lammertink, betrokken bij het onderzoek, heeft hoop. ``De aanwezigheid van één ivoorsnavelspecht betekent dat deze soort op zijn minst tot in de jaren '90 heeft gebroed'', laat hij per e-mail weten. ``Sindsdien is de kwaliteit (ouderdom) van het bos op de plek van de waarnemingen alleen maar toegenomen. We zijn daarom optimistisch over het voorkomen van een kleine broedpopulatie, in zeer lage dichtheden en daarmee vrijwel onzichtbaar.''

In Naturalis in Leiden is tijdens t/m 16 mei een opgezette ivoorsnavelspecht te zien. Het museum bezit een mannetje (foto) en een vrouwtje. Naturalis weet niet hoe zij aan deze exemplaren is gekomen.