Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Herdenkingsbijeenkomst Margraten. Live verslag van de herdenkingsplechtigheid op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten in aanwezigheid van president Bush, koningin Beatrix en premier Balkenende. Honderdduizenden Amerikaanse militairen werden ruim 60 jaar geleden ingezet voor de bevrijding van Europa. Velen lieten daarbij het leven. In de studio geeft de Amerikaanse historicus James Kennedy commentaar. Ned.2, 9.25-11.30u.

Netwerk. Aandacht voor het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan het Limburgse Margraten. Verder een reportage over de dag van de Duitse capitulatie, vandaag zestig jaar geleden. Ned.1, 20.15-20.50u

KUNST

Vrije Geluiden. Alles over de Sonate in b van Franz Liszt voor solo-piano, uitgegeven in 1854. Het werk wordt beschouwd als een van de meest besproken stukken uit onze muziekgeschiedenis. Het is opgedragen aan Robert Schumann. De sonate in b is de perfecte toets voor een pianist, techniek en inhoud gaan volmaakt samen. Vandaar dat de deelnemers aan het Liszt Concours in de halve finale deze muziek moeten spelen. VPRO, Ned.3, 11.00-12.00u.

R.A.M. Over de Amerikaanse zakenman en kunstverzamelaar Steve Wynn; Eric-Emmanuel Schmitt, de meest gelezen, meest vertaalde en meest gespeelde Franse schrijver van dit moment; Billie Holiday naar aanleiding van een nieuwe biografie van Julia Blackburn; Arnon Grunberg in gesprek met met Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera en dit jaar voor het eerst ook van het Holland Festival. VPRO, Ned.3, 19.20-20.20u.

DOCUMENTAIRE

Het geluk van Nederland. Over de steeds dringender behoefte regelmatig van baan te wisselen. Hugo van der Heide van bureau Carrièreswitch bemiddelt bij ontslag, een nieuwe baan of outplacement. In zeer persoonlijke gesprekken worden verwachtingen, wensen, ambities en frustraties met betrekking tot het werk, maar ook het privéleven, voor betrokkenen aanschouwelijk gemaakt. VPRO, Ned.3, 20.25-21.00u.

Tegenlicht. Tot elkaar veroordeeld. Over extra beveiligde gevangenissen in Israël, die speciaal belast zijn met de bewaking van militante Palestijnen. De makers kregen exclusief toegang tot Israels zwaarbewaakte staatsgevangenissen. Alle spanningen die het Midden-Oosten conflict kenmerken, komen in de film aan bod, uitvergroot door het strenge gevangenisregime. Het Midden-Oosten-conflict in een notendop. VPRO, Ned.3, 21.00-21.55u.

PRAATPROGRAMMA

De Dialoog. Politicoloog Radi Suudi in dialoog met columnist Theodor Holman. Sinds 2 november 2004 staat hij vooral bekend als de beste vriend van Theo van Gogh. NMO, Ned.1, 12.30-13.00u.

FILM

Bibi Blocksberg (Hermine Huntgeburth, 2002, Duitsland). Eerste, in Duitsland succesrijke film naar populaire kinderboeken van Elfie Donnelly. Over een belaagde meisjesheks in opleiding. Ketnet, 11.10-13.00u.

A Chump at Oxford (Alfred Goulding, 1940, VS). Straatvegers Stan Laurel en Oliver Hardy zijn in de hoogste Britse kringen butler en dienstmeisje in hartveroverende klucht. VRT, 14.05-15.10u.

I'll Remember April (Bob Clark, 1999, VS). Familiefilm over vier jochies die in anno 1942 aan de Californische kust een Japanse schipbreukeling aantreffen. Bijrol van Haley Joel Osment, de held van The Sixth Sense. RTL5, 14.55-16.30u.

In the Army Now (Daniel Petrie jr, 1994, VS). Soldatenklucht met Pauly Shore speelt in Afrika. Veronica, 18.45-20.30u.

Get Carter (Stephen T. Kay, 2000, VS). Remake van gelijknamige film van Mike Hodges (1971) is gangsterwraakdrama met bizarre vondsten. Sylvester Stallone als snobistische klusjesman van gokbazen uit Las Vegas, wiens zijden pakken zelden een kreukje vertonen. Bijrol van Michael Caine. Veronica, 20.30-22.20u.

Last Orders (Fred Schepisi, 2001, Engeland/Duitsland). Met Booker Prize bekroonde roman van Graham Swift lag ten grondslag aan intelligente, voorbeeldig gespeelde ensemblefilm waarin vier oude Engelse pub-kameraden (van wie één zojuist is overleden) terugblikken op hun leven en vriendschap in de afgelopen vijftig jaar. Met Michael Caine, Tom Courtenay, Bob Hoskins, David Hemmings. BBC1, 23.15-1.00u.

Nashville (Robert Altman, 1975, VS). Altmans bejubelde mozaïek over `de culturele arena' van de muziekindustrie en de politiek verweeft de lotgevallen van liefst 24 protagonisten die allemaal van doen hebben met countrymuziek. Met 27 liedjes en o.a. Ned Beatty, Karen Black, Keith Carradine, Geraldine Chaplin, Shelley Duvall. BBC2, 0.15-3.00u.

RADIO

Diskotabel. Een gesprek met sopraan Charlotte Margiono over onder meer de cd van haar eigen Margiono Quintet met bewerkingen van Schumanns Frauenliebe- und Leben, en uniek repertoire van de Duitse componist Heinz Krause Graumnitz. In deze uitzending de radioprimeur. Radio 4, 12.15-14.00u.

Opium. Marc-Marie Huijbregts over zijn titelrol in de muziektheatervoorstelling Amadeus en Barbara den Uyl over haar documentaire Marokko swingt waarin de Marokkaanse zangeres Najat Aâtabou een masterclass gaf aan vier jonge Nederlandse/Marokkaanse zangeressen. Radio 1, 19.04-20.00u.

O.V.T. Militair-historicus Jan Schulten over de geschiedenis van oorlogskerkhof Margraten. En deel een van een tweeluik over de 100-jarige Amsterdamse Albert Cuyp-markt. Radio 1, 10.00-12.00u.