Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Margraten en een voor- of tegenstander van de Grondwet voor Europa op de zeepkist. Ned.3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

NCRV Natuurlijk: Laatste kans voor de olifant. Tweede aflevering van zesdelige Franse serie over de mensen en dieren van het Meru National Park in Kenia. Ned.1, 17.35-18.25u.

Inside The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Documentaire over de geschiedenis van Douglas Adams' The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, vanaf het begin als eenvoudig radiohoorspel tot aan de recente speelfilm. BBC2, 18.40-19.05u.

The Nazis: A warning from history. Documentaire serie over de opkomst van Hitler en het Derde Rijk. BBC2, 20.35-21.25u.

MUZIEK

Wagner's Ring - Die Walküre. Tweede deel van de vierdelige epische operacyclus van Richard Wagner, uitgevoerd door The Royal Opera Covent Garden o.l.v. Antonio Pappano met als solisten onder meer: Bryan Terfel, Rosalind Plowright, Jorma Silvasti, Lisa Gasteen, Sarah Castle en Rebecca de Pont Davies. BBC2, 14.30-18.40u.

CABARET/DISCUSSIE

Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten: Mannen van de wereld. Scherpe monologen en een perfecte mix tussen zin en onzin. (Herh. 2000) Ned.3, 21.00-22.00u.

Dit was het nieuws. Eerste deel van zes nieuwe afleveringen waarin - vaak ironisch - commentaar wordt gegeven op het nieuws en actualiteiten. Naast de vaste panelleden Jan Jaap van de Wal en Raoul Heertje zijn de gasten deze keer de multimedia-performer Ad Visser en de politiek journaliste Wouke van Scherrenburg. Ned.2, 21.50-22.40u.

Nachtwacht. Discussieprogramma met deze keer als thema: Wie is de grootste van het land? Over de verkiezing van de grootste Belg. Canvas, 22.40-23.30u.

KUNST

Museumgasten. Lingerieontwerpster Marlies Dekkers en bisschop Muskens bezoeken het Breda's Museum. Ned.1, 17.10-17.35u.

FILM

North (Rob Reiner, 1995, VS). Verwaarloosd jochie scheidt officieel van zijn ouders en gaat op zoek naar nieuwe - in Texas, Hawaii, Alaska en Afrika. Potsierlijke fantasie met Alan Arkin als excentrieke rechter en Bruce Willis als vermomde beschermengel. Net5, 19.15-21.00u.

.Patton (Franklin J. Schaffner, 1970, VS). George C. Scott is groots en dwars als generaal George Patton in sterke, door Francis Ford Coppola geschreven karakterstudie annex oorlogsfilm. Oscars voor o.a. film, scenario en Scott. Ook met Karl Malden. RTL5, 20.30-23.40u.

The Whole Nine Yards (Jonathan Lynn, 2000, VS). Mengsel van film noir en komedie. Met Matthew (Friends) Perry als ontevreden tandarts en Bruce Willis als laconieke huurmoordenaar die naast hem in een buitenwijk van Montreal onderduikt. Soort film waarin huurmoordenaars weer eens mensen zijn die gewoon hun werk goed willen doen. Net5, 21.00-22.50u.

Father Damiaan (Paul Cox, 1999, België/Nederland/Australië). Venloos-Australische regisseur Cox distantieerde zich achteraf van deze bombastische en deels onbegrijpelijke filmbiografie over Damiaan, de priester die in 1872 hulp verleende en zieltjes won in een leprozenkolonie op Hawaii. Grotere en kleine rollen van David Wenham, Peter O'Toole, Kris Kristofferson en Thom Hoffman. VRT, 21.25-23.13u.

Panic Room (David Fincher, 2002, VS). Thriller over angst. Jodie Foster heeft zich met dochter teruggetrokken in de gepantserde kamer uit de titel, om zich te beschermen tegen drie inbrekers, onder wie Forest Whitaker. Virtuoze camera kan door muren heenzoomen, zich langs leidingen wringen en in één shot meerdere verdiepingen aandoen. Yorin, 22.00-0.10u.

Hush (Jonathan Darby, 1998, VS). Jessica Lange als paardenfokster annex intrigante annex moeder van Johnathon Schaech. In `thriller' bemoeit zij zich ingrijpend met relatie tussen Gwyneth Paltrow en genoemde Schaech. VRT, 23.50-1.26u.

Dancing at Lughnasa (Pat O'Connor, 1998, Ierland/Engeland/VS). Verfilming van toneelstuk van Brian Friel over hechte Ierse plattelandsfamilie, bestaande uit vijf ongetrouwde zussen. Dan keert hun broer, een missionaris, terug uit Afrika. Veel atmosfeer en authenticiteit. Ned.1, 0.15-1.40u.

RADIO

Radiodocumentaire: De club van 100. Radioprogramma waarin clubleden worden geinterviewd over hun ervaringen als clublid, maar vooral over wat hen bezighoudt. De Clubleden krijgen 40 minuten zendtijd tot hun beschikking. Door deze radio-uitzendingen kunnen de clubleden zichzelf beter profileren maar ook de zaken waar zij mee zitten. Vandaag Orlando Lansdorf, clublid nummer 39. Hij reist af naar de voetbalkantine van Diepenheim en ontmoet daar radiopiraat Wouter Manuel (clublid 35). 747 AM, 15.02-15.40u.

Opium. Gesprek met dramaturge Sanneke van Hassel bij het Utrechtse theatergezelschap 't Barre land over haar verhalenbundel IJsregen. Verder concertpianist Rian de Waal over de 12de keer dat hij het Rhijnauwen Kamermuziek Festival organiseert met o.a. een Brahms-und-Bratwurst-marathon en aandacht voor de nieuwe cd van mezzosopraan Angela Gheorghiu met werken van Puccini. Radio 1, 19.04-20.00u.

Opera live. Le roi malgré lui, een komische opera van Emmanuel Chabrier (1841-1894). Radio 4, 19.02-23.00u.