Stoppen met werken?

Hoe schadelijk is het voor je pensioen als je tijdelijk stopt met werken? En wat gebeurt er met het betaalde ouderschapsverlof als de levensloopregeling komt?

Mijn man en ik waren altijd van plan de zorgtaken eerlijk te delen. Toen ons eerste kind werd geboren, gingen we beiden een dag minder werken. Toen nummer twee werd geboren, werd dat te hectisch en ben ik teruggegaan naar drie dagen.

Inmiddels hebben we drie kinderen. De combinatie zorg en arbeid (hij werkt vier dagen, ik drie) valt ons buitengewoon zwaar. Mijn man heeft voorgesteld om weer fulltime te gaan werken. Het is de bedoeling dat ik dan een paar jaar als fulltime gezinsmanager optreed. In mijn vak (chemicus met managementervaring) kom ik altijd wel weer aan de slag. Financieel kunnen we ons deze stap permitteren. Natuurlijk loop ik wel een aantal jaren pensioenopbouw mis. Volgens mijn man is dat geen probleem, omdat we zijn pensioen hoe dan ook zullen delen. Zolang we getrouwd zijn spreekt dat vanzelf. En als we gescheiden zijn, is pensioenverdeling wettelijk verplicht.

Toch aarzel ik. Wat vindt u?

(M.v.d.K.)

Vrouwen die stoppen met werken, betalen meestal een hoge prijs. Zelfs als u straks weer aan de slag kunt, zult u waarschijnlijk veel minder verdienen dan u verdiend zou hebben als u was blijven werken. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die thuisblijven gemiddeld 2 procent salaris per jaar inleveren. Als u tien jaar niet werkt, scheelt dat 20 procent. Dat is veel. Hier hebt u de rest van uw leven last van, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat die achterstand meestal niet meer ingehaald wordt. Dat heeft niet alleen consequenties voor uw loon, maar ook voor uw pensioen. Het klopt wat uw man zegt over de verdeling van het pensioen. Maar bedenk wel dat een pensioen sowieso vaak tegenvalt, en een gehalveerd pensioen dus helemaal.

Bovendien geldt die verdeling bij scheiding alleen voor het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. In het somberste scenario gaat uw man na een eventuele scheiding verder met zijn eigen pensioenopbouw. Dat zal waarschijnlijk een riant pensioen zijn. Hij heeft zich immers een paar jaar volledig op zijn carrière kunnen storten, met alle promoties en bonussen die daarbij horen. En u bouwt misschien zelf ook pensioen op, maar wel over een inkomen dat heel wat lager is dan het had kunnen zijn.

Ook is het de vraag hoe het u na jarenlange economische zelfstandigheid zal bevallen financieel volledig afhankelijk te zijn van uw man. Zijn er geen alternatieven? Hulp in de huishouding, de boodschappen thuis laten bezorgen, naai- en verstelklusjes uitbesteden en wat vaker een pizza in de oven schuiven bijvoorbeeld. En natuurlijk ouderschapsverlof opnemen. Vaak is dat een handige manier om een tijdje minder te werken zonder definitief voor een kleinere baan (of helemaal geen baan) te kiezen. Ouderschapsverlof is een wettelijk recht en met drie kinderen hebt u samen een heleboel verlof, zolang ze nog geen 8 jaar zijn. Misschien kan uw man op die manier ook een tijdje drie dagen werken?

    • Wilma van Hoeflaken