SEC onderzoekt General Electric

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (vliegtuigmotoren, financiële dienstverlening) past zijn winstcijfers sinds 2001 aan. Beursautoriteit SEC doet onderzoek naar de gang van zaken bij het concern.

Dat heeft General Electric gisteren gezegd. Het gaat om een totaalbedrag van 295 miljoen euro te positief voorgestelde winst over de periode 2001 tot en met het eerste kwartaal van dit jaar. General Electric liet weten dat tijdens interne controle is ontdekt dat het een foutieve berekening heeft gemaakt van de waarde van financiële instrumenten die het bedrijf beschermen tegen veranderingen van rente en valutakoersen.

Het bedrijf benadrukte dat het bedrag slechts 0,6 procent uitmaakt van de totale winst die het in de periode 2001-2005 heeft geboekt. Het bedrijf ontving al in januari van dit jaar een brief van de SEC waarin de beursautoriteit zei de boekhouding te willen onderzoeken.

General Electric maakte gisteren ook bekend dat dochterbedrijf GE Insurance Solutions toegestemd heeft om Medical Protective, een verzekeraar voor tandartsen en artsen, te verkopen. Verzekeringsmaatschappij National Indemnity, een dochterbedrijf van Warren Buffett's Berkshire Hathaway, is de koper. Financiële gegevens werden niet bekendgemaakt.

Buffett had vorig weekend op een aandeelhoudersvergadering gezegd dat Berkshire een acquisitie op verzekeringsgebied zou doen van bijna één miljard dollar.

General Electric meldde gisteren dat de winst per aandeel over heel 2005 zal uitkomen tussen 1,78 en 1,83 dollar. Dat is iets lager dan wat analisten gemiddeld hadden voorspeld.