Schooldieren

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: dieren op school.

`mam, we hebben cake gehad.' Met deze mededeling stormen de kinderen van groep 5 en 6 van de Clemensschool in Hulsel om kwart over drie naar buiten. Dat de cake hen goed smaakte had zowel te maken met de bakkers – leerlingen uit de groepen 1 en 2 – als met de herkomst van een deel van de ingrediënten. ``Onze twee kippen zijn momenteel goed aan de leg'', beaamt juf Petri. ``De eieren zijn vandaag in de cake verwerkt en volgende week gaat een ander groepje een keer proberen om de pannenkoeken goudbruin te krijgen.''

Kamiel vindt het vanzelfsprekend dat ook hij en zijn vriendjes, die de kleuterklas allang ontgroeid zijn, mee mogen snoepen. ``De kippen zijn van de hele school samen en de eieren dus ook.'' Op deze plattelandsschool behoren, behalve de twee kippen, ook een paar duiven en een bak goudvissen tot de vaste inventaris. Het bij toerbeurt verzorgen van deze dieren is een van de weektaakjes van groepjes kleuters.

De school heeft af en toe ook tijdelijke gasten. ``Aan de hamster vond ik niet veel aan'', zegt Joep. ``Die sliep de hele dag. Maar toen er een keer een cavia met jonkies was, hebben we veel plezier gehad. Van de juf mochten we een heel parcours bouwen waar ze doorheen liepen.''

``Tot voor kort hadden we een ruimer aanbod'', zegt juffrouw Petri op, ``maar het in leven houden van de zebravinken viel niet echt mee en vorig jaar stond het konijnenhok noodgedwongen leeg. Een leerling had zo'n sterke allergische reactie, dat het zien van een konijn hem al ziek maakte.''

De Christelijke Basisschool de Holtenhoek, in Vries (Drenthe) pakt het anders aan. In de maand voor Pasen staat op een prominente plaats een broedmachine opgesteld. In deze van een naburig educatief agrarisch centrum geleende kast, wordt `één rondje eieren' uitgebroed. ``We kunnen de kinderen heel precies het proces van ei tot kuiken laten volgen'', zegt directeur E. Stam. ``Het broeden neemt ongeveer 24 dagen in beslag. Dat is net lang genoeg om de spanning tot een climax op te kunnen voeren. Bovendien pikken de kuikentjes niet allemaal op hetzelfde moment door de eierschaal heen. Omdat tussen het uitkomen van het eerste en het laatste ei dit jaar vier dagen verschil zat, kon iedereen live getuige zijn van de geboorte van een kuiken.'' De kuikentjes blijven daarna nog enkele dagen op school. Als ze de donsveertjes hebben verloren, gaan ze met de broedmachine terug naar het educatief agrarisch centrum.

    • Cor van der Heijden