Saakasjvili ontbreekt op feest van Poetin

Niet alleen de presidenten van Estland en Litouwen boycotten de herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Moskou, maandag, ook president Michail Saakasjvili van Georgië ontbreekt.

Hij heeft laten weten het te druk te hebben met de organisatie van het bezoek van president Bush aan Tbilisi, direct na het feest in Moskou. De werkelijke reden is de oplopende spanning tussen Rusland en Georgië en het thema van de twee Russische bases in Georgië.

Georgië wil die bases binnen twee jaar zien verdwijnen, maar Rusland weet nog niet wanneer het aan de sluiting begint. De Russen denkt er, als het eenmaal met die sluiting is begonnen, zeker vier jaar voor nodig te hebben om de drieduizend Russische soldaten en hun materiaal uit Georgië te verwijderen.

Gisteren mislukte een laatste poging om overeenstemming te bereiken. ,,De vooruitgang die ik verwachtte is er niet gekomen'', zo concludeerde de Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Salomé Zoerabisjvili, na het overleg van gisteren. Saakasjvili ontbreekt morgen ook op de top van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) in Moskou.

Nog een leider die maandag in Moskou ontbreekt: Tony Blair. Hij heeft het te druk met de kabinetsformatie.