Romantisch handwerk

Zelf je kleren breien of haken is weer helemaal terug, zagen Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (foto's) op de catwalk en op straat

Als de mode een tijdje gepolijst en netjes is, kun je er van op aan dat er een soort tegenbeweging op gang komt. Iets dat er minder perfect uitziet, authentieker is, doorleefder. Enkele weken terug signaleerde deze rubriek de herencolberts met iets extra's, vandaag hebben we het over kleding waar het nodige handwerk aan te pas is gekomen. In dit geval haken en in mindere mate breien.

Ergens bij ons op zolder moet nog zo'n sprei liggen van zelf gehaakte, witte lapjes. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig trots bij elkaar geprutst, omdat de Viva er zo'n leuke interieur-reportage van had gemaakt. De terugkeer van dat haakwerk, vooral in kleding maar ook voorzichtig in het interieur, is niet alleen een reactie op gepolijste, damesachtige mode, maar vloeit ook voort uit een hippie-achtige kledingtrend met romantische inslag. Afgelopen winter waren de gehaakte omslagdoeken en poncho's een succes bij jonge meiden, dit voorjaar proberen ontwerpers ons warm te krijgen voor shirts met wijde, gehaakte mouwen (Chanel), schoenen met gebreide buitenkant (Dior, Galliano) en felgekleurde, gehaakte mutsjes met bloemapplicaties.

Vooralsnog komen we op straat weinig kleur tegen, maar toch het nodige haakwerk. Zoals de sjaal van Femke, die uitdrukkelijk niet aan trends doet. Ze koopt haar kleding vaak tweedehands en verft of vermaakt zonodig kledingstukken totdat het echt naar haar zin is. ,,Ik geef mezelf vorm'', zo stelt ze en daar heeft ze geen mode-ontwerper bij nodig.

Geeta heeft haar roze poncho pas twee weken, maar is er helemaal verliefd op. Ze doet niet met de mode mee, maar valt nu eenmaal op roze. En laat dat nu een van de modekleuren van dit seizoen zijn.

Tot slot bewonderen we het gehaakte vest van Noortje, die vesten gewoon heel fijn vindt en dit exemplaar al een tijdje heeft. Van een trend is ze zich niet bewust. In de winter draagt ze haar vesten binnenshuis omdat ze zo lekker warm zijn en in het voorjaar kunnen ze als tussendoor-jas dienst doen.

    • Peter Stigter
    • Jetty Ferwerda