Rietzanger

Een nieuw lied in het voorjaar, een nieuwe vogel in het riet. De rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) is zojuist in de begroeide kransen van de Nederlandse moerassen neergestreken. Hij is afkomstig uit de wintergebieden van tropisch Afrika. Op het eerste gezicht is de rietzanger een kleine, bruine vogel die scharrelt tussen de rietstengels. Het meest opvallend is de witte wenkbrauwstreep en de fraaie tekening van de bovenzijde: een fijn lijnenspel van zwarte streken. De onderzijde is roomkleurig met rossige flanken, de stuit kastanjebruin. In de volksnaam heet hij ook het trimtrampje. Uit de rietkragen van de Loosdrechtse Plassen en daar natuurlijk niet alleen klinkt om de dertig, vijftig meter het energieke, haastige, soms ijle of hese lied van deze zanger. Hij haspelt van allerlei klanken door elkaar, nu eens aangenaam, dan weer raspend. Rietzangers bouwen hun nest laag in dichte vegetatie, struikgewas, brandnetelbossen. De rietzanger is een dapper vogeltje, niet de in de laatste plaats omdat de koekoek een broedpaar van deze soort graag als gastouders beschouwt.

Illustratie:

Rein Stuurman

(Zien is kennen!)

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks