Rechts van mij, voor de kijkers links

In zijn eerste week als voorzitter van de HBO-Raad mag Doekle Terpstra niet alleen wennen aan zijn nieuwe collega's, zijn nieuwe werkplek in een `balzaal' in een Haags pand, maar ook aan zijn nieuwe rol als werkgever. Als voorzitter van het CNV was hij, tussen de bedrijven door, al een beduidende MKB-werkgever, maar nu is het grote werk begonnen: 44 hogescholen, 30.000 werknemers en 350.000 studenten.

En als grote werkgever is Terpstra, uiteraard, ook aangesloten bij de grootste werkgeversvereniging, VNO-NCW. De HBO-Raad is een van de 130.000 leden. Die leden bestaan uit tientallen brancheorganisaties, meer dan achtduizend individuele ondernemers en talloze ondernemingen, zoals alle Nederlandse multinationals.

Naast het grote algemeen bestuur heeft VNO-NCW ook een compacter dagelijks bestuur. De HBO-Raad is wel aangesloten bij de werkgeversclub, kan meepraten in relevante commissies en allerhande diensten afnemen, maar heeft zelf geen vertegenwoordiger in het algemeen bestuur.

Da's pech voor Terpstra, want VNO-NCW is niet alleen zelf een deelnemer aan het `polderoverleg' met bijvoorbeeld het kabinet en de vakbeweging, maar binnen het algemeen VNO-NCW-bestuur komen ook steeds meer voormalige hoofdrolspelers uit het sociaal-economisch overleg terecht. De driehoek van werkgevers, vakbonden en overheid zit daar inmiddels, in het klein, aan tafel.

Jan Kamminga, die jarenlang nationaal meespeelde als voorzitter van MKB-Nederland, draait sinds kort vanuit zijn nieuwe baan als voorzitter van metaalwerkgevers FME mee in het VNO-NCW-bestuur. Net als oud-minister van Sociale Zaken en oud-staatssecretaris Willem Vermeend (PvdA).

Ella Vogelaar, voormalig vice-voorzitter van FNV, en commissaris bij onder meer Unilever Nederland en Havenbedrijf Rotterdam, zit als afgevaardigde van de brancheorganisatie van reïntegratiebedrijven in het bestuur. Ook Dick van der Laan, in zijn jonge jaren beleidsmedewerker bij de Industriebond FNV, is als voorzitter van de directie van Arbo Unie doorgedrongen tot het VNO-NCW-bestuur. Oud-VARA-ombudsman en later burgemeester van Groningen Hans Ouwerkerk zit in het bestuur namens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

In een afscheidsinterview met Forum, het opinieblad van VNO-NCW, heeft HBO-werkgever Terpstra al aangekondigd eerst eens te komen kijken en luisteren. En daarna? ,,Ik kan ook niet wachten om daar eens stevig wat te jennen.'' Dat belooft wat.

    • Menno Tamminga