Rechter: `Erfenis van Stern is fout verdeeld'

Een rechter in New Milford, Connecticut, heeft de executeur testamentair van de Amerikaanse violist Isaac Stern veroordeeld tot de betaling van 435.000 euro aan de drie kinderen uit het tweede huwelijk van Stern.

Zij hadden anderhalf miljoen euro geëist van de executeur, William Moorhead III. Hij zou de waarde van de nalatenschap te laag hebben vastgesteld en onterecht geld hebben overgemaakt naar Linda Reynolds Stern.

Zij was de derde echtgenote van de in 2001 overleden Stern, een van de beroemdste violisten uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Volgens de rechter had Moorhead ten onrechte niet een appartement aan Central Park in New York bij de nalatenschap geteld. De kinderen van Stern, wier moeder Vera veertig jaar met Isaac Stern was getrouwd, hadden ook geklaagd dat Moorhead persoonlijke eigendommen van Stern had laten veilen. Moorhead had dat gedaan omdat de nalatenschap onvoldoende zou zijn geweest om schulden te betalen. Daarbij waren muziekinstrumenten die Stern in zijn testament aan hen had gelegateerd.

Volgens de rechter was de erfenis ,,verkwanseld'' en de veiling betekende voor de kinderen een ,,persoonlijk verlies van onschatbare waarde.'' Hij noemde Moorheads betaling van in totaal 241.624 euro aan zichzelf als vergoeding voor zijn diensten ,,uitzinnig, onterecht en ongerechtvaardigd.'' Moorhead had kosten in rekening gebracht voor het salaris van een full-time kantoormanager en de kosten van kabel-tv, internet, drie telefoonlijnen, een fax, een abonnement op The New York Times en een dienstbode.