Rabobank start met goedkope leningen

Rabobank heeft serieuze plannen om in de markt van de snelle consumentenkredieten te stappen. De bank werkt aan een formule van laagdrempelige leningen, een markt waarop meer agressieve geldverstrekkers als DSB Bank (Frisia) de afgelopen jaren veel succes hebben geboekt.

Rabobank zal een dergelijke keten, wellicht onder een andere naam dan Rabobank, binnen een half tot driekwart jaar lanceren. Dat zegt bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank in een gesprek met deze krant.

Volgens Heemskerk is het plan een direct gevolg van de veranderende mentaliteit en gedrag van de consument. ,,Vroeger werd er eerst gespaard voordat de koelkast of brommer werd aangeschaft. Dat is niet meer zo'', zegt de topman. ,,De traditionele spaarbank is niet ingesteld op dit gedrag.''

De coöperatieve bank uit Utrecht is al actief in de markt voor consumentenleningen, maar niet in de markt voor snelle consumentenkredieten.

De keten van geldverstrekkers zal geen lange kredietprocedures hanteren, maar binnen twaalf uur krediet moeten kunnen verstrekken. Rabobank is mede geïnspireerd door de Norit-bank, een dochter van een coöperatieve partner van Rabobank in Duitsland, DZ Bank.

,,Die bank heeft daarmee groot succes'', zegt Heemskerk. ,,Met name allochtonen in Duitsland blijken zeer gecharmeerd te zijn van deze manier van geldverstrekking. Het concept spreekt mij bijzonder aan.''

Achtergrond: pagina 22

    • Jeroen Wester
    • Heleen de Graaf