Op de tast naar huis

Fotograaf Martin Roemers sprak het afgelopen jaar met veertig oorlogsveteranen. Frederick Lennart Bentley werd blind door een Duitse handgranaat.

,,Tijdens een nachtelijke patrouille bij Caen in Normandië ben ik blind geworden door een Duitse handgranaat. Mijn kameraden lieten mij achter. Zo ging dat, gewonde mensen werden niet geholpen. Iedereen moest zichzelf redden. Op eigen houtje heb ik toch onze linies weten te bereiken. Als de Duitsers mij gevonden hadden, dan hadden ze mij zeker doodgeschoten. Gewonden stopte je niet in bed, je kon ze beter begraven. Dat zou ik zelf ook gedaan hebben. Mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt begrijpen dat niet. Je leefde 24 uur per dag met de dood.

,,Voor mij was de oorlog afgelopen. Als werktuigbouwkundige heb ik 33 jaar in de Leyland-fabrieken gewerkt. Ik controleerde machines door met mijn handen te voelen. Ik had werk, ben getrouwd en heb vier kinderen gekregen. Ik heb een goed leven gehad na de oorlog.''

Dit is de vierde foto uit een serie portretten

van oorlogsveteranen. De eerste drie afleveringen stonden in de krant van 4 en 6 mei.

Op 6 juni verschijnt het boek `De eindeloze

oorlog' met alle veertig portretten die Roemers maakte.