Moslima

Hasna El Maroudi (20) wil graag meer en beter gaan geloven, maar het wordt haar niet echt gemakkelijk gemaakt

Zo nu en dan voel ik me een beetje een leek wat de Islam betreft. Ik wil graag meer en beter gaan geloven in Allah, maar op de een of andere manier lukt het me nooit. Ik prefereer winkelen boven bidden, lees liever de Cosmopolitan dan de Koran en een doek bind ik eerder om mijn dijen dan om mijn hoofd. Maar zo nu dan probeer ik het toch. Ik surf dan wat rond op het web en zoek steun en informatie bij medemoslima's, ik bid weer braaf vijf keer per dag, lees flink wat passages in de Koran en voel me dan ook een echte moslima.

Tot ik op fora dingen zie staan als `de gevaren van MSN' en `waarom kan een vrouw maar beter niet zo veel bruidsschat aan haar man vragen?' Op zo'n moment ruil ik de Koran meteen weer in voor een of ander modeblaadje. Een bruidsschat doet me denken aan de middeleeuwen. Bovendien wordt een onschuldig iets als MSN haram verklaard, omdat het doel van chatten zogenaamd onduidelijk zou zijn. Als goede moslima moet je er niet aan beginnen. Ik heb het al moeilijk genoeg met niet al te korte rokjes aantrekken en mijn decolleté enigszins te verhullen en dan zou ik ook geen MSN meer mogen gebruiken.

Het moment dat ik echt bijna al mijn hoofddoekjes op de brandstapel wilde gooien, ware het niet dat ik ze ooit als hip hoofddeksel zou kunnen gebruiken, was toen me verteld werd dat ik geen dure kleding meer mocht kopen. Het is niet slim je geld daaraan uit te geven, want het is slechts materie. Bovendien gaat het bij moslims niet om uiterlijk, maar om innerlijk. Je moet als goede moslima ook zo min mogelijk opvallen en daar horen geen torenhoge Yves Saint Laurent-hakken bij. Een goede moslima worden zou voor mij dus betekenen dat ik mijn kast zou moeten uitmesten en nieuwe saaie dingen bij de H&M zou moeten kopen.

En daar ligt voor mij de grens. Ik wil gewoon leven zoals ik doe zonder schuldgevoel over wat ik koop. Ik wil me niet bij alles moeten afvragen of het echt de `innerlijke Hasna' is die de keuze maakt of dat het me door de duivel is ingefluisterd. Het leven hoeft voor mij niet zo ingewikkeld te zijn vol met regels, dingen die mogen, dingen niet mogen en dingen die juist moeten. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede moslima zou kunnen zijn, maar dan moeten ze het me niet zo verdomd moeilijk maken.

    • Hasna el Maroudi