Moeders in burka's

De Colombiaanse vrouwenarts Natalia Aguirre Zimerman schreef een boek over haar ervaringen in Afghanistan. Zie ook pagina 3

De Colombiaanse Natalia Aguirre Zimerman (32) heeft een boek geschreven over haar ervaringen als vrijwillig vrouwenarts in Afghanistan. Ze was daar in 2003 bijna een jaar voor Artsen zonder grenzen werkzaam. Volgende week verschijnt haar relaas voor het eerst in boekvorm, onder de titel Vrouwen en kinderen het laatst. Driehonderd dagen in Afghanistan - zie de voorpublicatie op pagina 3 van deze bijlage.

In 2003 had Zimerman net haar studie medicijnen in Colombia en de VS achter de rug, specialisatie gynaecologie, en wilde uit idealisme eerst voor Médecins Sans Frontières werken, de vrijwilligersorganisatie die medische hulp biedt in ramp- en oorlogsgebieden. De Amerikanen hadden in 2003 het fundamentalistische Talibaanbewind verdreven.

Haar e-mails uit Afghanistan naar huis vormen de basis voor het boek. De mails werden al in een Colombiaans tijdschrift gepubliceerd als 300 Días en Afganistán, en Zimerman ontving daarvoor vorig jaar de Simon Bolívar prijs, een hoge journalistieke onderscheiding in Colombia.

PAGINA 3 Leven &c

VOORPUBLICATIE