Lennie Tristano:

Van sommige musici bestaat zo weinig beeldmateriaal dat je een dvd ongezien koopt. Want zelfs als het zou gaan om een knullig filmpje, of slechts een geluidsspoor met enkele onbekende foto's, is het meer dan wat je hebt.

Dus voel je je verwend als blijkt dat The Copenhagen Concert van jazzgoeroe Lennie Tristano (1919-1978) een professionele (zwart-wit) registratie is van een zeldzaam solo-optreden in een grote zaal. Van die zaal (Tivoli) krijg je vrijwel niets te zien, de camera's zijn voortdurend gericht op de blinde pianist die een minimum aan expressie vertoont. Hij kondigt niets aan, slaakt geen kreten, en de vage glimlach die je soms ontwaart, bedenk je er misschien zelf wel bij. Hij speelt negen, soms nogal `weirde' stukken en na veertig minuten is het afgelopen.

Resten minimaal twee vragen. Wie haalde Tristano in oktober '65 naar Denemarken? Heeft toen (n)iemand een poging gedaan hem ook in Nederland te laten spelen? De unieke kluizenaar Lennie Tristano was, zeg maar, de Glenn Gould van de jazzmuziek.

The Copenhagen Concert

(Idem IDVD 1030)****

    • Frans van Leeuwen