Kruidige vijgen met ananas

Toetjes met gedroogde zuidvruchten zijn vooral 's winters in trek. De bereiding van deze gedroogde vijgen vergt even wat tijd maar daarna kan het dagen lang bewaard worden in de ijskast. Maak zonodig een dubbele hoeveelheid en serveer de vruchten afwisselend met de aanbevolen verse ananas of met partjes grapefruit, appelmoes of vanillecrème.

Bereiding: Doe de specerijen in een stukje vitrage en bind dit bijeen tot een buideltje. Doe de thee samen met het specerijenbuideltje in een pan met goed sluiten deksel, breng tegen de kook aan en laat 15 minuten in de gesloten pan op laag vuur trekken. Doe vijgen, kumquats, honing en het zout erbij, breng aan de kook en laat alles in de gesloten pan 20 minuten stoven op laag vuur. Neem de vijgen uit de pan, leg ze op een bord en laat uitlekken; giet het lekvocht terug in de pan samen met het gezeefde sap van de sinaasappel en de limoen. Laat het vocht in open pan op laag vuur 8-10 minuten indampen zodat het iets indikt en dieper van smaak wordt; bij afkoeling zal het enigszins stroperig zijn. Verwijder het specerijenzakje. Doe de vijgen over in een diepe schaal en giet het ingedampte kookvocht samen met de kumquats bij de vijgen. Laat afkoelen, dek de schaal af met plasticfolie en zet hem 2 dagen in de ijskast zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen. Snijd de ananas vlak voor het serveren van dit nagerecht in plakken, snijd het hart uit de schijven en snijd de schil weg. Leg op ieder bordje een plak ananas en schik er 2 of 3 vijgen naast samen met enkele partjes kumquat. Lepel een beetje 'saus' over de vijgen en kumquats. Bestrooi de vruchten met geroosterde amandelen.

Voor 4-5 personen als nagerecht:

5 dl koude thee (Lapsang Souchon of Earl Grey)

8 (groene) kardamompeulen

5 kruidnagels

1 theelepel Sechuanpeper (Chinese winkels), facultatief

mespunt zout

3-4 eetlepels bloemenhoning

4 kumquats, in kwarten gesneden

250 gram gedroogde vijgen

sap van 1 perssinaasappel

sap van 1 limoen

1 kleine verse ananas, ontdaan van schil en kern

geschaafde amandelen, geroosterd in droge bakpan

    • Florine Boucher