Kokend hart

In Wageningen laat Joep Habets zich ondanks zichzelf toch verrassen

Nee, we willen geen verrassingsmenu. Vasthoudend doch tevergeefs probeert de bediening aan alle tafels het menu te slijten.

Maar dat heeft zo'n restaurant toch helemaal niet nodig? O Mundo biedt verrassingen genoeg. Het interieur bijvoorbeeld, zo eigentijds en grootsteeds verwacht je niet van het historische Hotel De Wereld op het wat dorpse 5 Meiplein in Wageningen. Om de centrale ruimte met open keuken, het kokend hart van de zaak, liggen ook gerestaureerde zalen met een klassiek karakter, maar wij eten in een hippe brasserie. Alleen het glas in lood in de bovenlichten herinnert nog aan de tijden van weleer. De inrichting is strak en licht. Oranje accenten zorgen voor een warme gloed. Althans tot enkelhoogte, want vanonder de crèmekleurige banken schijnt blauw licht. Iedereen lijkt daardoor moeilijke voeten te hebben. Leverkleurige leren fauteuiltjes worden afgewisseld met perspex stoelen. Ze ogen alsof je daar niet een hele avond lekker op zit, en dat blijkt ook zo te zijn.

In het culinaire spectrum is O Mundo moeilijk te plaatsen. Soms lijkt het een populair familierestaurant, soms een brasserie, maar veruit de meeste gerechten tonen veel gastronomische ambitie. Het woord proeven staat in vele talen op de muur. Toch is de keuken wat minder werelds dan de naam O Mundo doet vermoeden. Het fundament is Frans, met in de opbouw invloeden van elders. Oosters is bijvoorbeeld de prachtig geroosterde tonijn met gemarineerde paddestoelen en een Thai soyvinaigrette. Het kan ook mediterraans, zoals bij de pastrami van runderentrecote, met salsa van draadjesvlees, schuim van parmezaanse kaas, jong bietenloof, grote flinters Parmezaan, half gedroogde tomaat en truffelolie. `Schuim van Parmezaanse kaas' en `salsa van draadjesvlees', dan heb je toch geen verrassingsmenu meer nodig.

De porties zijn verdienstelijk, die van de bijgerechten zelfs zo royaal dat één portie met gemak voldoet voor twee. Er zijn in de oven met kruiden en knoflook gegaarde aardappelschijven en gemengde malse bladsla, licht met vleugje zoet aangemaakt, verrijkt met gedroogde tomaatjes, kaaskrullen en blokjes avocado.

De chef schiet enigszins door in zijn neiging om alles te verrijken, vaak met niet op de kaart aangekondigde ingrediënten. Gemarineerde paddestoelen, half gedroogde tomaat, jong bietenblad en kaaskrullen duiken bij bijna elk gerecht op.

De gedroogde tomaat komt weer terug bij het gebraden parelhoen met geitenkaasravioli's. Het is een mooi hoofdgerecht, maar nog beter is de buitengewoon sappige tamme Franse eend, gelakt met vijf kruiden. Naast de inmiddels vertrouwde paddestoelen en bietenblaadjes treffen we hier in de begeleiding een smaakrijke puree met gekonfijte eend.

Kenmerkend voor alle gerechten uit de keuken van O Mundo is de volle, rijke smaak, die ondanks de overdaad in balans blijft. Het kokend hart van de kok zit op de goede plaats. Zelden was het woord `lekker' meer op zijn plaats dan hier.

Er zijn meer pluspunten zoals de jeudige, montere bediening en de informatieve op type druif geordende wijnkaart. Zou er nog iets meer op staan over passende combinaties met de aangeboden gerechten dan was het perfect. Het wijnaanbod is gemiddeld te duur ten opzichte van wat voor de hoofdgerechten moet worden neergeteld.

Alles ziet er bovendien prachtig uit. Zelfs van het bordje `kazen van de buurmannen', met onder meer Spaanse blauwschimmel, Munster en Goudse, is iets bijzonders gemaakt met een spriet bieslook als luchtbrug.

Met 140 euro voor twee personen is de prijs aan de hoge kant. Hadden we toch maar dat verrassingsmenu moeten nemen.

Restaurant O Mundo in Hotel de Wereld, 5 Meiplein 1, Wageningen, 0317 460444, www.hoteldewereld.nl

    • Joep Habets