Klacht Parma bij UEFA na vuurpijl CSKA

De Italiaanse voetbalclub AC Parma heeft bij de UEFA een officiële klacht ingediend wegens een incident met een vuurpijl in het duel met CSKA Moskou waarbij Parma-doelman Bucci werd verwond en vervangen.

CSKA Moskou wacht de komende dagen gespannen af of het op 18 mei in Lissabon wel de eindstrijd van het UEFA-Cuptoernooi mag spelen tegen Sporting Portugal, dat AZ uitschakelde. De tuchtcommissie van de Europese voetbalfederatie UEFA buigt zich de komende dagen over het vuurwerkincident donderdagavond in de return tegen Parma (3-0). Na het eerste doelpunt van Carvalho ontplofte in de buurt van de Italiaanse doelman Bucci een vuurpijl, die vanaf de Russische tribunes op het veld was gegooid.

De aangeslagen keeper van Parma zette na medische behandeling het duel nog een paar minuten voort. Daarna liet hij zich alsnog vervangen door reservedoelman Sebastien Frey.

Bucci klaagde over gehoorproblemen, misselijkheid en duizeligheid. ,,Daarom leek het ons beter om hem te wisselen'', legde trainer Carmignani na afloop uit. ,,Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Ik verwacht dat hij snel herstelt. Het gaat om een lichte schok.'' Bucci bracht de nacht door in een ziekenhuis.

De tuchtcommissie van de UEFA moet bepalen of de zege van 3-0, en daarmee de kwalificatie voor de finale, rechtsgeldig is voor CSKA Moskou. Het eerste duel in Parma was in 0-0 geëindigd.

Vorige maand werd Internazionale zwaar gestraft voor het gedrag van zijn fans. De supporters troffen tijdens het kwartfinaleduel in de Champions League met stadgenoot AC Milan doelman Dida met een vuurpijl. De tuchtcommissie van de UEFA bepaalde dat Inter het bewuste duel reglementair verloor met 3-0. Inter moet de komende zes Europese thuisduels bovendien zonder publiek spelen. De Milanese derby werd stilgelegd en niet meer afgewerkt; in Moskou werd verder gespeeld.

Ook Feyenoord werd eerder dit jaar door de UEFA veroordeeld wegens een incident met een vuurpijl tijdens de UEFA-Cupwedstrijd tegen Sporting Portugal. Dat duel werd met 2-1 verloren. De Rotterdammers moeten een wedstrijd afwerken zonder thuispubliek.

De Russische politie arresteerde rond het duel tussen CSKA Moskou en Parma in het totaal 41 supporters van de thuisclub. Vijf van hen pleegden geweld. De anderen werden wegens openbare dronkenschap aangehouden.