Kinderen liever niet in opvang

Nederlandse ouders hebben hun jonge kinderen liever bij zich thuis dan dat zij ze in een kinderopvang stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Gezinsraad onder Nederlandse gezinnen. In vergelijking met andere landen in Europa geven zij minder gemakkelijk de zorgtaak voor hun kinderen uit handen. In onder meer de Scandinavische landen zorgen anderen dan de ouders veel vaker geheel voor de baby's en peuters. Nederlandse ouders vinden die volledige uitbesteding ,,onwenselijk''. Zij willen hun kinderen hooguit twee à drie dagen per week naar de opvang brengen, constateerde de Gezinsraad gisteren. Het is de jonge ouders niet alleen te doen om het geld. Een betaalbare kinderopvang alleen is echter niet voldoende. De ouders willen ook zeker weten dat de kinderen goed opgevangen worden. En daar twijfelt een flink aantal aan. De raad onderzocht hoe partners de taken van werk en zorg voor de kinderen verdelen. De resultaten worden komend najaar in detail gepresenteerd.