Kauwgum met vitamine C geeft minder tandsteen

Vitamine C in kauwgum remt de aanmaak van tandsteen, en het best in de mond van mensen die veel tandsteen maken. De kauwgum vermindert ook de hoeveelheid tandplaque. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek waarin 30 proefpersonen met tandsteenproblemen drie maanden lang vijf keer per dag gedurende tien minuten op speciale kauwgum kauwden (European Journal of Oral Sciences, februari).

De vorming van tandsteen is een complex gebeuren waarin calciumfosfaatkristallen, organische moleculen en speekselcomponenten een rol spelen. Vitamine C of ascorbinezuur zou, vooral door het zure gehalte ervan, de vorming van tandsteen al vroeg kunnen verstoren.

Dit onderzoek past in een rij van studies waarin de positieve effecten van kauwgumkauwen voor de mondgezondheid worden aangetoond. Het kauwen zelf zorgt voor meer speeksel dat de werking van suikers en bacterieproducten in de mond neutraliseert en dat mineralen oplevert om het glazuur van de tanden en kiezen te beschermen.

De toegevoegde stoffen in de kauwgums bijvoorbeeld zoetmakers als xylitol en andere stoffen als fluoride en chloorhexidine zorgen voor enige bescherming tegen tandbederf en tandvleesafwijkingen. De gunstige werking van vitamine C kent men al uit de zeventiende eeuw. Scheepsbemanningen met de akelige mondziekte scheurbuik genazen voor die tijd wonderbaarlijk snel wanneer zij na een maanden lange tocht bij Kaap de Goede Hoop arriveerden en direct sinaasappels en andere (citrus-)vruchten aten, immers belangrijke bronnen van vitamine C in onze voeding.

De proefpersonen kregen kauwgum waarin vitamine C was verwerkt, of placebo-kauwgum, waarbij zij volgens toeval werden verdeeld in testsseries. Een groep kauwde eerst drie maanden op de kauwgum met vitamine C, kreeg vervolgens zeven dagen rust, en ging daarna drie maanden kauwen op de placebo-kauwgum, kreeg dan weer zeven dagen rust en behoefde tenslotte drie maanden geen kauwgum te kauwen. Zo kreeg iedere groep een ander schema. Verder werden de personen streng geïnstrueerd gedurende de test geen andere kauwgum of snoepjes te eten en eenzelfde soort tandpasta te gebruiken.

De hoeveelheid tandsteen en plaque werd, tijdens de rustperiodes, door twee getrainde onderzoekers gescoord. Daarna werden de aanwezige hoeveelheid tandsteen en plaque verwijderd waarna de proefpersoon klaar was voor de volgende periode in het experiment. Duidelijk bleek dat bij de personen die op de kauwgum met vitamine C kauwden de minste hoeveelheid tandsteen en plaque werd gevonden.

    • M.A.J. Eijkman