Isis ranselt genadeloos

Aan de conservatieve programmering van de grote rockfestivals, komend voorjaar, is het niet af te lezen, maar metal ligt aan de basis van enkele van de meest progressieve geluiden van dit moment. Bij Jesu ligt dat voor de hand, want dat is het nieuwe project van Justin Broadrick, die zijn sporen in de wereld van de ontsporende decibellen heeft verdiend. In de jaren tachtig stond hij als mede-oprichter van Napalm Death aan de wieg van de supersnelle grindcore. Met zijn latere groep Godflesh toonde hij juist aan hoeveel spanning er ligt in zwaar vertraagde gitaarriffs, uitgesmeerd over mathematische drumcomputerpatronen.

In Broadricks huidige project Jesu worden de ritmische taken gedragen door een drummer van vlees en bloed, maar daar wordt de muziek nauwelijks minder abstract van. Broadricks schurende zang zweeft toonloos boven de langzaam schuivende lagen van bas, drums en gitaar. De laptop is goed voor ijle geluiden, die aan de statige klanken van een kerkorgel doen denken. Het is een vervreemdende combinatie, die juist in de meest tere passages tot buitengewoon aangrijpende effecten leidt.

Broadricks eerdere verrichtingen met Godflesh zijn van beslissende invloed geweest op het Bostonse kwintet Isis, de nominale hoofdact van de avond. Dat Isis een stuk conventioneler klinkt ligt besloten in de loop der dingen, die bepaalt dat de verworvenheden van de avant-garde doorgaans in aangepaste vorm naar bredere kringen doorsijpelen. Toch grijpt de combinatie van onvervalste hardrock-riffs en priemende gitaarlijnen, en zang die meandert tussen vervaarlijke metal-grunts en kwetsbaarder, hogere regionen, je beslist bij de lurven.

Raakvlakken met psychedelica en introverte `shoegazer'-bands doemen op in de bijna pastorale rustiger fragmenten, een sfeer die genadeloos aan flarden wordt geranseld als er weer zo'n felle, volumineuze riff wordt ingezet. In de lang uitgesponnen nummers wordt de spanning niet altijd vastgehouden. Maar Isis biedt een interessante invalshoek voor spannende rockmuziek, dat staat vast.

Concert: Isis, Jesu en Logh. Gehoord : 4/5, Vera Groningen. Herhaling 31 mei, 013 Tilburg (Isis, Jesu en Dälek).

    • Jacob Haagsma