HARTSTOCHT IN HOLLAND

Waarom gaat ze niet gewoon weg? Of zegt ze: als dit zo doorgaat, zeg ik niks meer? Ursel de Geer blijft maar vragen naar haar sensualiteit. Naar haar opvattingen over mannen. Is het een provocatie als ze zegt: 'Mannen hebben helaas veel meer testosteron'?

Isabel Allende zit in de Haagse boekhandel Paagman toch om haar nieuwe boek Zorro te promoten? Zorro, rebels avonturier en rokkenjager, die een vrouw doorgaans voor één nacht bemint. De schrijfster heeft verklaard dat ze van haar romanpersonage is gaan houden.

Het publiek, voornamelijk dames, lacht instemmend en klapt de handen stuk. Daar zit ze! Isabel! In levenden lijve! Nu mogen zij vragen stellen. We worden niet veel wijzer. Wat is het beste boek dat u ooit gelezen heeft? Dat weet ik niet, zegt Allende. Ik lees elke dag een boek. Zo gaat het door, tot de signeersessie. Er vormt zich voor het tafeltje een lange rij. Bereid om desnoods uren te wachten. Ogen van vereerders, bijna gelovigen.