G. Puccini:

Luciano Pavarotti was vorige maand bij zijn zevende en laatste optreden in ons land nog nauwelijks een schim van de ongelooflijke tenor die hij was in zijn jonge jaren. De unieke glorie van de vroege Pavarotti is te horen op de voor het eerst op cd uitgebrachte live-opname van La bohème in Rome op 17 juli 1969. Mimi werd gezongen door Mirella Freni, Marcello door Sesto Bruscantini. Dirigent was Thomas Schippers, in 1977 op 47-jarige leeftijd overleden.

Wat is het allermooiste met topzangers en een perfecte dirigent in hun prime? Ik kies voor het moment dat Mimi aanklopt. Plotse vervoering bij Pavarotti: una donna! – `een meisje'. De eerste ontmoeting is schuchter en intiem, Rodolfo en Mimi zweven. Thomas Schippers laat het orkest bijna stilvallen, we horen muziek met vlinders in de buik. Ook de rest van lief en leed is overweldigende operahistorie.

La bohème met o.a. Pavarotti

(Opera d'Oro

OPD 7001)*****

    • Kasper Jansen