Fortuna Sittard bestaat op 1 juli wellicht niet meer

Het einde van voetbalclub Fortuna Sittard is nabij. ,,Als we op 1 juli niet schuldenvrij zijn, houdt de club op te bestaan.''

Het zijn donkere dagen voor de aanhangers van het noodlijdende eerstedivisionist Fortuna Sittard, ondanks de 3-0 thuiszege van gisteravond op Sparta. Niet alleen kreeg de hekkensluiter van de eerste divisie als gevolg van financieel wanbeleid al zes punten aftrek van de KNVB, ook verschijnen er in de Limburgse media verhalen over dubieuze medische keuringen en verrijking van bestuurders aan transfers. Volgens Emmo Meijer (53), voorzitter van de raad van commissarissen van de club, is sprake van tendentieuze berichtgeving. Meijer, directeur technologie bij DSM, is sinds zes jaar bij de club betrokken.

Volgens Dagblad De Limburger kampt Fortuna Sittard met een schuld van 24 miljoen euro.

Meijer: ,,Dat bedrag klopt, maar ik lees nooit waar die schuld nu precies uit bestaat. Als een van de weinige clubs in Nederland is Fortuna Sittard eigenaar van het in 1999 gebouwde stadion. Dat betekent wel dat we kampen met een hypotheek van zeven miljoen euro. Bovendien hebben leden van de raad van commissarissen van de club tien miljoen euro aan Fortuna geleend. Als je die bedragen buiten beschouwing laat, blijft er nog een bedrag van zeven miljoen euro over. Vijf miljoen euro is geleend, terwijl twee miljoen euro op korte termijn moet worden betaald.''

Welke plannen heeft Fortuna Sittard om financieel weer gezond te worden?

,,Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan oplossingen. We zijn in gesprek met diverse partijen om iets voor Fortuna Sittard te gaan betekenen. Enkele projectontwikkelaars hebben interesse in de grond rondom het stadion, omdat die gebruikt kan worden voor detailhandel. Dat kan de club geld opleveren. Bovendien hopen we tot een schikking te komen met de belastingdienst, omdat die ook nog geld van ons krijgt. De media reppen over een miljoenenbedrag, maar het gaat om slechts vier ton.''

Als de belastingdienst overstag gaat, wordt er een precedent geschapen. Komen armlastige voetbalclubs in de toekomst dan niet erg makkelijk onder hun schulden uit?

,,Dat valt allemaal wel mee, in het bedrijfsleven bestaan dergelijke constructies ook. We hopen dat de belastingdienst met ons meedenkt, want een voetbalclub is een complex geheel. Bovendien doen we er alles aan om onze liquiditeitspositie te verbeteren.''

Ontvangt Fortuna Sittard gemeenschapsgeld?

,,Absoluut niet, dat is een wijdverbreid misverstand. De club wordt niet overeind gehouden door de gemeente Sittard-Geleen, maar door de eigen commissarissen (commissaris Jos Nuijen stak 8,7 miljoen euro privé-vermogen in Fortuna Sittard, red.). We hebben van de gemeente Sittard-Geleen wél een gemeentegarantie van 1,8 miljoen euro gekregen. Maar dat betreft dus een garantie, geen geld.''

Clubarts Kick Hamers heeft toegegeven dat er in het verleden minstens twee dure spelers ten onrechte medisch goedgekeurd zijn. Het gaat om de uiteindelijk weer vertrokken Belg Jo Geerinckx en de later afgekeurde Marco Heering. Hoe zijn dergelijke fouten te verklaren?

,,Ik heb nooit bewijzen gezien van medisch falen. Er wordt door criticasters geroepen dat half geblesseerde spelers onder grote druk werden goedgekeurd om snel weer een sterk elftal op de been te brengen, zeker na het vertrek van topspelers als Kevin Hofland en Mark van Bommel. Met al die aantijgingen kan ik niet zoveel. Bovendien zijn medici het niet altijd met elkaar eens. Aanvaller Arouna Koné werd op medische gronden afgekeurd door Ajax, maar weer goedgekeurd door Roda JC. Dus wat is wijsheid?''

Voormalig financieel directeur Cor Nijpels zegt in de pers dat het hem niet zou verbazen als Fortuna-managers eind jaren negentig geld hebben verdiend aan lucratieve transfers.

,,Erg kinderachtig van Nijpels, ik geloof er namelijk niets van. Nijpels onderhield altijd al een gespannen relatie met toemalig directeur Jacques Opgenoord. Waarschijnlijk uit hij nu zijn frustraties. We hebben geen officieel onderzoek lopen naar transfers uit de tijd, maar winnen wel informatie in.''

Kunt u met zekerheid zeggen dat Fortuna Sittard ook komend jaar actief is in het betaalde voetbal?

,,Hoewel we hard ons best doen, ben ik niet positief gestemd over de toekomst. In de periode 1999-2001 zijn er veel zaken fout gegaan, daarna kwam de penibele financiële positie pas écht aan het licht. Onder interim-directeur Theo Mommers werden er eindelijk liquiditeitsprognoses opgesteld. Toen bleek pas dat Fortuna wel érg simpel werd bestuurd. Men ging er maar vanuit dat spelersverkopen de tekorten zouden dekken. Ondertussen groeide de schuld, waarna we met een groepje bestuurders afspraken de club van nieuwe impulsen te voorzien. Al drie jaar lang saneren we schulden, maar toch kunnen we de laatste maanden geen salarissen meer betalen en moeten we zoeken naar deals met trouwe leveranciers. Daarom zeg ik: als we op 1 juli niet schuldenvrij zijn, houdt de club op te bestaan.''

    • Marcel Abrahams