Ex-leider Leefbaar Nederland vervolgd

Voormalig lijsttrekker Haitske van de Linde van Leefbaar Nederland wordt vervolgd voor de belediging van het gemeenteraadslid Michiel Smit (Nieuw Rechts) uit Rotterdam.

Van de Linde noemde Smit eind 2002 in het televisieprogramma Barend & Van Dorp ,,de grootste neonazi uit de Nederlandse politiek''. De uitzending was in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2003, toen Van de Linde de lijst van Leefbaar Nederland aanvoerde.

Na de uitzending deed Smit aangifte van belediging. Het openbaar ministerie nam de zaak in onderzoek en stelde Van de Linde voor de zaak te schikken met een boete van 450 euro.

Van de Linde weigerde deze schikking te accepteren. Daardoor had het OM geen andere keuze dan Van de Linde te vervolgen, aldus een woordvoerder van het parket in Amsterdam.

Volgens advocaat Th. Hiddema, die optreedt voor Van de Linde, beroept zijn cliënt zich op de vrijheid van meningsuiting. Ook heeft Smit op het internet termen gebruikt die de kwalificatie van zijn cliënt rechtvaardigen, aldus Hiddema.

Voor belediging zoals Van de Linde die ten laste is gelegd, geldt een maximum gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van ten hoogste 2.250 euro.

Volgens het OM is de vervolging niet bijzonder. Dat personen die moslims beledigen zelden voor de rechtbank worden gedaagd, komt doordat moslims die zich beledigd voelen zelden aangifte doen, aldus de zegsman. ,,En als het toch gebeurt, worden die zaken bijna altijd geschikt. Daarom halen ze zelden de publiciteit.''