Emmett wordt opgegraven (Gerectificeerd)

Het was een geruchtmakende moord, een halve eeuw geleden op de 14-jarige Emmett Till. Binnenkort zal zijn lichaam worden opgegraven. De Amerikaanse federale recherche (FBI) hoopt zo alsnog de toedracht van de moord te kunnen ontdekken.

De zwarte Emmett werd op 28 augustus 1955 ontvoerd in het gehucht Money, in Mississippi, waar hij op familiebezoek was. Hij zou hebben gefloten naar een blanke vrouw in een winkel. Zijn moeder Mamie had nog gewaarschuwd: ,,Als je een blanke vrouw ziet lopen, ga dan voor haar opzij, kijk haar zelfs niet aan.'' In Mississippi zijn dan al honderden zwarte mannen gelyncht nadat ze zich met blanke vrouwen hadden ingelaten.

Emmetts verminkte lichaam werd na drie dagen gevonden en kon alleen door een ring om zijn vinger worden herkend. De twee mannelijke verdachten werden binnen 67 minuten vrijgesproken, maar pochten een jaar later in een tijdschrift dat ze Emmett hadden vermoord. Een brief van moeder Mamie aan president Roosevelt met het verzoek het onderzoek naar de moord te heropenen, bleef onbeantwoord.

Naar aanleiding van twee recente documentaires, met nieuwe feiten over de moord, wordt het onderzoek nu wel heropend. Volgens getuigen heeft Emmett nooit gefloten naar de vrouw.

Emmetts familie is tegen het opgraven van zijn lichaam, en zei gisteren ook niet te zijn geraadpleegd. Dominee Jesse Jackson vroeg gisteren om de berechting van de daders van ,,raciale terroristen''. ,,We willen weten wie [Emmett] heeft vermoord, we willen geen openbare opgraving van zijn resten.''

Rectificatie

In het artikel Emmett wordt opgegraven (7 mei, pagina 4) wordt vermeld dat de moeder van Emmett Till in 1956 president Roosevelt vroeg om heropening van het onderzoek naar de moord op Emmett. President van de Verenigde Staten was toen Dwight Eisenhower.