Eliza Carthy:

Ze is de dochter van de Engelse folk-iconen Norma Waterson en Martin Carthy en zingt geregeld op hun platen mee. Daarnaast trekt ze een persoonlijk spoor: al op haar twaalfde zong ze voor geld en op haar zeventiende maakte ze haar eerste cd op eigen naam. Dat is inmiddels zo'n twaalf jaar geleden en in de tussentijd ging Eliza richting popmuziek en weer terug. Op Rough Music staan vooral traditionele stukken. Hupse dansstukjes waarin Eliza alleen `fiddle' (viool) speelt, worden afgewisseld met mooie, intens voorgedragen, ballades. Waaronder het bekende `The unfortunate Lass' en het door haarzelf geschreven `Mohair'. De titel Rough Music past goed bij het ruige samenspel (altviool en melodeon onder andere), maar verwijst naar een lawaaierig volksgericht waarmee in heel Engeland stoute dorpsgenoten tot de orde werden geroepen. In het mestrijke Nederland werden (worden?) overspeligen in sommige dorpen op een strontkar door het dorp gereden maar dat leverde nooit zulke mooie muziek op.

Rough Music

(Topic TSCD554,

distr. Music & Words)****

    • Frans van Leeuwen