ElBaradei wil druk op Noord-Korea

De leiders van de wereld moeten Noord-Korea onder druk zetten om niet over te gaan tot een kernproef, omdat de politieke en milieu-consequenties van zo'n proef ,,rampzalig'' zouden zijn. Dat zei Mohamed ElBaradei, de chef van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), gisteren in New York.

Amerikaanse spionagesatellieten hebben voorbereidingen van een mogelijke kernproef in Noord-Korea ontdekt.

Op de vraag van verslaggevers welke consequenties hij bedoelde bleef ElBaradei vaag. ,,Er zullen rampzalige politieke repercussies zijn in Azië en de rest van de wereld. Ik denk dat er op het gebied van het milieu veel radioactieve fall-out zal zijn, hetgeen zal bijdragen tot de verspreiding van radioactiviteit in de regio.''

ElBaradei noemde de situatie van het probleem-Noord-Kotrea ,,urgent'', vooral gezien recente berichten van inlichtingendiensten als zou de regering in Pyongyang op korte termijn een proef met een eigen kernbom voorbereiden. ,,Ik hoop dat elke leider die contact heeft met Noord-Korea vandaag aan de telefoon met de Noord-Koreaanse autoriteiten hangt om hen ervan te overtuigen af te zien van een proef'', aldus de IAEA-chef. Hij sprak in New York in de wandelgangen van een grote internationale conferentie over kernontwapening.

ElBaradei deed gisteren een dringend beroep op Noord-Korea om terug te keren naar de onderhandelingstafel en om op te houden met de pogingen ,,de wereld met nucleaire dreigementen te chanteren''. ,,Ik denk dat het van kwaad naar erger zal gaan. Ik ben er niet zeker van dat Noord-Korea er baat bij zal hebben als het de situatie laat escaleren en als het doorgaat met zijn nucleaire chantage'', zo zei hij. Overleg over Noord-Korea's kernprogramma, waaraan behalve door Noord-Korea, wordt deelgenomen door de VS, Rusland, China, Zuid-Korea en Japan, ligt al bijna een jaar stil. Pogingen om de onderhandelingen uit het slop te halen hebben weinig opgeleverd.