Dames welkom!

Het probleem

Dames in theaters; je hebt met ze te doen, als ze in de pauze proberen even een plas te doen en zich lange rijen voor het damestoilet vormen, terwijl de heren neuriënd direct naar binnen en aan de slag kunnen.

Waarom zij wel en wij niet, vragen zij zich af. Zijn er structureel te weinig damestoiletten, doen vrouwen er langer over of speelt het gemis aan damesurinoirs (zoals uitgevonden door een studente industrieel ontwerpen uit Delft) een wezenlijke rol?

Steeds meer zie je echter vrouwen met de blik op oneindig en zorgvuldig elk oogcontact met mannen vermijdend, dapper het herentoilet binnentreden en zich ongegeneerd tussen het ritsend en frunnikend mannenvolkje mengen. Iets wat omgekeerd nooit getolereerd zou worden om obvious reasons, want sommige mannen hebben nu eenmaal altijd bijbedoelingen terwijl de vrouwen alleen tijdelijk even omhoog zitten en graag ook de rest van de voorstelling willen bijwonen.

De oplossing

Naast het bijplaatsen van meer toiletten en het verlengen van de pauzes in theaters lijkt er een snel uit te voeren en praktische oplossing binnen handbereik: sta vrouwen in geval van grote toestroom bij hun eigen sanitaire voorziening, formeel toe van het herentoilet gebruik te maken. Een theaterdirecteur die ik deze oplossing voorlegde, meldde dat er juist bij sommige mannen bezwaren zijn tegen deze vorm van gemengd plassen. Dat was voor hem voldoende reden om verder geen actie te ondernemen.

Mijks Repair Shop kan met deze gevoeligheden geen rekening houden; de maatschappij holt vooruit en mannen mogen ook wel eens iets inleveren. Een voorstel is uitgewerkt om de legitieme aanwezigheid van vrouwen in dit mannelijke bolwerk aan lotgenoten en de heren duidelijk te maken. Daartoe wordt aan de buitenzijde van het herentoilet het gelijkduidige pictogram aangevuld met het pictogram 'damestoilet', bijvoorbeeld in groen om de vrijwilligheid van een en ander te accentueren.

Om vrouwen ook in staat te stellen de aanwezige urinoirs te kunnen gebruiken, zou wellicht een uitgiftepunt van plasgootjes overwogen kunnen worden, dat gewoon naast het condoomapparaat geplaatst kan worden.

Zie www.nrc.nl voor alle reparaties uit Mijks repairshop

Ontwerper Paul Mijksenaar geeft praktische oplossingen voor dagelijkse ergernissen.