Bom zoek in Bentelo

De Explosieven Opruimingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht is bij de berging van een Stirling-bommenwerper in het Twentse Bentelo niet op de verwachte vier, maar drie bommen gestuit. Het betreft zogeheten 1.900-ponders, met elk 213 kilo explosieven. Zulke zware bommen zijn nog niet eerder in Nederland aangetroffen. Tijdens de demontage moesten zeventig omwonenden hun huizen verlaten. De bommen zijn gistermiddag op een naburig zanddepot tot ontploffing gebracht.

De berging van het vliegtuigwrak in een weiland bij Bentelo heeft vijf weken geduurd. Er is de laatste dagen met apparatuur vergeefs gezocht naar de vierde bom. Vaststaat dat de bommenwerper, die in augustus 1942 werd neergeschoten op een vlucht van Engeland naar het Duitse Kassel, vier bommen bij zich had. Waar de vierde bom is gebleven, is een raadsel. Mogelijk is hij kort tevoren afgeworpen, zegt bergingsofficier H. Spierings van de Koninklijke Luchtmacht. ,,Dat is niet ongebruikelijk omdat men bij een aanval zo licht mogelijk wilde zijn.''

Van de 6.000 vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn neergestort, is ongeveer tachtig procent geruimd. Van de overige vliegtuigen is van negentig procent de vindplaats bekend. Zo liggen er in het IJsselmeer 220 wrakken.

Behalve de bommenlast zijn in Bentelo de stoffelijke resten van zes bemanningsleden aangetroffen. Tot dusver was één inzittende geïdentificeerd, en waren twee anderen als unknown soldier in Delden begraven. Als er meer slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden, kunnen ook deze twee alsnog zij met militaire eer worden begraven.