Banca d'Italia stemt in met overnameplan ABN Amro

De Italiaanse centrale bank (Banca d'Italia) heeft ABN Amro gisteren toestemming gegeven om een bod uit te brengen op Banca Antonveneta. De Nederlandse bank wacht met een officieel bod tot duidelijk is wat er gaat gebeuren met het rivaliserende bod van Banca Popolare di Lodi.

Met de toestemming van de centrale bank heeft ABN Amro alle benodigde papieren binnen. Eerder al gaven de Italiaanse beurswaakhond Consob en de Europese Commissie toestemming voor het bod op de bank uit Padua. ABN Amro kan dan ook het bod van 6,3 miljard euro formeel uitbrengen, maar wacht daar nog mee. ,,We kijken eerst even aan wat er gaat gebeuren. Vooralsnog voelen we ons als voetballers die wel op hetzelfde veld spelen, maar die verschillende spelregels moeten hanteren'', zei een woordvoerder gisteren.

De Nederlanders kondigden eind maart aan Antonveneta te willen kopen. Sinds dat moment is er een felle strijd ontstaan om de bank. Lodi – dat veel kleiner is dan Antonveneta – kocht met instemming van de centrale bank snel aandelen op en bezit nu ruim 29 procent in Antonveneta. Met deze stemmen verving het afgelopen zaterdag het bestuur van de bank uit Padua. ABN Amro voelt zich gediscrimineerd door de centrale bank omdat het pas weken na Lodi toestemming kreeg van Rome om het belang in Antonveneta uit te breiden van 20 tot 30 procent. ABN heeft nu 21 procent.

De Amsterdamse bank heeft een rechtszaak aangespannen tegen de centrale bank over de vermeende discriminatie. De bank wil dat de rechter de toestemming aan Lodi terugdraait, waardoor ook de beslissingen van vorige week zaterdag ongeldig zouden zijn. Centrale-bankpresident Fazio heeft in het verleden duidelijk gemaakt dat hij niet wil dat Italiaanse banken in buitenlandse handen komen.

Verder lopen er onderzoeken van de Consob naar zowel aandeleninkopen van ABN Amro als Lodi. Bij Lodi bekijkt de Consob of er is samengewerkt tussen diverse aandeelhouders. Als dit zo is, en deze groep heeft meer dan 30 procent in Antonveneta, dan moet Lodi een bod in contanten uitbrengen dat hoger is dan de 25 euro per aandeel van ABN Amro.

Lodi kan dit volgens analisten niet betalen. De bank zou al solvabiliteitsproblemen hebben omdat hij circa twee miljard euro heeft uitgegeven aan de inkoop van aandelen Antonveneta, ongeveer gelijk aan de eigen marktwaarde.

Lodi heeft gezegd een bod te willen uitbrengen van 26 euro per aandeel. Dit bod bestaat uit aandelen, obligaties en contanten. Volgens analisten ligt de werkelijke waarde op slechts 23,50 euro, omdat de aangeboden aandelen van dochter Reti Bancaire de afgelopen jaren flink in waarde zijn gedaald.