Alles in drieën en drie keer zo goed bij Drive-By Truckers

Logischerwijs konden de Drive-By Truckers al niet meer bestaan. Twee zanger/gitaristen/componisten in één groep, dat loopt altijd uit op wat meestal `artistieke meningsverschillen' heet, maar in feite afgunst, eigendunk en opgeblazen ego's zijn. Bij de Drive-By Truckers (DBT) lopen er nota bene drie van die soort rond, en gezien de serie prachtige platen die de groep tot nu toe afleverde mogen we de voorzienigheid danken dat ze onderling nog geen ruzie hebben gekregen.

Want wat bij alle andere gitaarbands in één- of tweevoud gebeurt, gaat bij de Drive-By Truckers in triplo, en drie keer zo goed. Allereerst is er al het wonder dat, zo bleek tot aller opluchting in Paradiso, het geweld van drie gitaren niet leidt tot een ondoordringbare muur waarachter het gissen is naar akkoorden. De drie instrumenten zijn afzonderlijk goed te volgen. Zelfs van de basgitaar is, dankzij een ronkende braam op de sound, elke noot te volgen. Bij de Drive-By Truckers is zelden sprake van traditionele gitaarduels: de drie instrumenten gingen hun eigen weg, maar zonder elkaar uit het oog te verliezen. Zo weefden ze akkoordenslierten langs en door elkaar, en zonder te vervallen in een uitgesponnen solo.

Uit het in de loop der jaren opgebouwde arsenaal aan liedjes met bloedstollende riffs kwamen de meeste voorbij, vooral in de eerste anderhalf uur. Meesterwerken als Lookout Mountain, met die gepijnigde stem van Patterson Hood (zoon van Muscle Shoals sessiebassist David Hood) en dat verpletterende refrein, en het onovertroffen Cadillac van Carl Perkins, beide van de laatste cd The Dirty South.

Verder Lookout Mountain, Sinkhole, Cottonseed en The Southern Thing: het aansprekende zit 'm ook in het combinatie van gitaarfinesse met een onweerstaanbare hook. Die zo eenvoudig en voor de hand schijnt dat je zou zweren dat je 'm al kent. Dat het concert na anderhalf uur wat inzakte en pas in de toegift weer op gang kwam moesten we maar voor lief nemen: hard en lang werken hoort volgens de Drive-By Truckers ook tot `the southern thing'.

Concert: Drive-By Truckers. Gehoord: 4 mei, Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 7 mei Oosterpoort, Groningen.

    • Bart Jippes