Albert van Veenendaal

Hij koos nooit voor één bepaalde stijl of `format'. Wat pianist en componist Albert van Veendaal (1956) interesseert is samenspel; onder de partners die hij daarvoor vond, waren ook dansers en acteurs.

De `gewoonste' van zijn drie nieuwe cd's is Songs to dance strangely with met twee jonge Duitse musici, bassist Meinrad Kneer en slagwerker Yonga Sun. Een standaard jazztrio dus maar dan wel met een lichte tic. Zo speelt het geen enkele standardsong of blues en laat Van Veenendaal zich ook horen op `prepared' piano. Het geluidsbeeld is voortdurend helder waardoor je niet kan ontgaan met welke collega's Van Veenendaal iets heeft: Erik Satie en Paul Bley onder andere. Wat overheerst is een dralende, vaag erotische sfeer: zullen we wel of zullen we niet? En als het vervolgens uitdraait op dansen, is er één pasje dat niet helemaal wil.

Op Terra Firma vormt hij een trio met collega-pianisten Niko Langenhuijsen en Jozef Dumoulin. De door hen zelf geschreven composities zijn verrassend en puntig en meestal heel ontspannen. Stripes & Spikes & Strikes is Van Veenendaals tweede duo-cd met saxofoniste Esmée Olthuis waarbij de vraag of dit jazz is opnieuw onbeantwoord blijft.

Van Veenendaal/Kneer/Sun: Songs to dance strangely with (TryTone 559029).

Travelling Light Piano Trio: Terra Firma (TryTone 559030)

Olthuis & Van Veenendaal: Stripes & Spikes & Strikes (TryTone 559031). Distr. Challenge.

Inlichtingen over bestellingen: www.trytone.org.

    • Frans van Leeuwen