AGENDA MEI / JUNI

7

De Kortste Eeuw

Op oudejaarsavond komt een bont gezelschap bijeen op de 294ste verdieping van een flatgebouw. De een is verkleed als paus, de ander als vrijheidsbeeld. Dan komt een natte man binnenspoelen die meldt dat een tweede Zondvloed is losgebroken. Slechts één man en één vrouw mogen overleven.

Muziektheatergroep Orkater brengt de apocalyptische muziekkomedie De Kortste Eeuw, geschreven door Gijs Scholten van Aschat en componist Vincent van Warmerdam. Voor het eerst sinds Cloaca staan de toneelgiganten Pierre Bokma (Paus) en Scholten van Aschat (Bandleider) weer samen op een podium.

De première is op 5 mei, de voorstellingen zijn t/m 11 juni. Transformatorhuis, Westergasfabriekterrein, Amsterdam.

7

Concurrentie bij de Giro

Voor het eerst in vele jaren is de Ronde van Italië geen Italiaans onderonsje meer. Renners als Gilberto Simoni en Damiano Cunego, het jonge talent dat vorig jaar de Ronde verrassend won, krijgen meer concurrentie uit het buitenland. Door de nieuwe opzet van de grote wielerwedstrijden (Pro Tour) is de Giro vanaf dit jaar ook interessant voor ploegen die de Ronde van Italië doorgaans aan zich voorbij lieten gaan, zoals die van Rabobank. Bij die ploeg begint het Nederlandse talent Thomas Dekker (20) in Reggio Calabria aan zijn eerste grote ronde. Favoriet voor de meeste sprintzeges blijft een Italiaan: Alessandro Petacchi, die vorig jaar in de Giro maar liefst negen etappes won, een naoorlogs record.

9

Aanstaande sterren op Cinestud

De tiende editie van het Cinestud Internationaal Studenten Filmfestival vult een weeklang de twee zalen van de Amsterdamse Kriterionbioscoop. Roman Polanski, Martin Scorsese, George Lucas, Paul Verhoeven, Jim Jarmusch en Jane Campion hebben allemaal als filmacademie-student op Cinestud hun debuut gemaakt. Dit jaar ook weer veel films en filmpjes van aanstaande wereldsterren uit 32 landen.

Ze variëren in lengte van 1 minuut tot 50 minuten en zijn te bezichtigen in blokken van twee uur. Er zijn twee retrospectieven (gewijd aan Nederlandse filmacademiestudenten en aan Cinestud zelf) en discussiemiddagen over de idealen van filmstudenten.

Van 9 tot 15 mei.

11

Honden op de KunstRAI

Sinds voormalig galeriehoudster Anneke Oele verantwoordelijk is voor de organisatie van de KunstRAI zijn vrijwel alle vooraanstaande Nederlandse galeries weer op deze Amsterdamse kunstbeurs aanwezig. Vorig jaar waren Paul Andriesse, Fons Welters, Diana Stigter, Van Zoetendaal, Motive Gallery en Lumen Travo al van de partij, dit jaar komen Annet Gelink, Cokkie Snoei, Bowie/Van Valen en Artspace Witzenhausen het aanbod versterken. Ruim honderd galeries, waaronder vijftien uit het buitenland, bieden moderne en hedendaagse kunst te koop aan. Verder bouwt kunstenaar Bas Meerman een stiltekapel waar de toeschouwer de indrukken kan laten bezinken, en kunnen honden geportretteerd worden in de fotostudio van Maarten Wetsema. Tot 16 mei.

14

Frisse salsatechno op Pinkpop

De 36ste editie van het oudste jaarlijks terugkerende popfestival van Nederland heeft het moeilijk met de kaartverkoop. In het programma is dan ook een zekere oubolligeid gekropen, met alwéér de zalvende koffietafelhouse van Faithless en de sleetste punktechno van Prodigy. Het Haagse rockdrieluik Kane, Di-Rect en het veertigjarige Golden Earring drukt een zwaar stempel op de Pinkstermaandag in het Limburgse Landgraaf, waar Kaiser Chiefs en Bloc Party voor een fris geluid zorgen. Fris is ook de salsatechnopop van Gabriel Rios, een in België neergestreken Puertoricaan die met zijn fenomenale zang- en gitaartalent een nieuwe impuls geeft aan hitgevoelige wereldmuziek. 14, 15 en 16 mei

25

Verkiezingen in Suriname

Suriname kiest 25 mei een Nationale Assemblee. Het worden spannende verkiezingen, waarbij het de vraag is of de Nieuw Front (NF)-coalitie van president Venetiaan kan blijven doorregeren. Het NF doet het slecht in de peilingen en is bovendien instabiel. Winst wordt wel verwacht voor Bouterse's NDP, al is het onwaarschijnlijk dat hij de absolute meerderheid zal halen. Moeizame coalitieonderhandelingen liggen dus in het verschiet. Extra complicerend is dat de Assemblee later een president kiest. Dat moet met tweederde meerderheid, die vermoedelijk geen enkele kandidaat haalt. Wat dan volgt is een massale volksvergadering, waar omkoping op de loer ligt en er een staatshoofd uit de bus kan rollen dat te weinig steun geniet in de Assemblee.

29

Non in Frankrijk?

Drie dagen voor Nederland houdt Frankrijk zijn referendum over de Europese Grondwet. Begin dit jaar kon Parijs de volksraadpleging nog met vertrouwen tegemoet zien, maar in maart kantelde de stemming onverwachts snel in de peilingen. Steeds minder ging het om een beter bestuur van de Europese Unie, zoals de Europese Grondwet beoogt. Steeds meer leken het mogelijke EU-lidmaatschap van Turkije, de verdere liberalisering van de Europese dienstenmarkt en de impopulariteit van de regering-Raffarin de Franse scepsis over Europa te voeden. Een Frans 'nee' zou het einde van de Europese Grondwet betekenen, want die geldt alleen als alle 25 EU-landen ermee instemmen.

1 JUNI

Muziek in Holland Festival

Met Pierre Audi als nieuwe artistiek directeur is de muziek terug in het hart van het Holland Festival, dat duurt van 1 tot 26 juni. Het openingsconcert in het Concertgebouw onderstreept het thema 'Heaven & Hell' met Louis Andriessens nieuwe werk Racconto dall'Inferno. Het festival besluit hemels, met een uitvoering van John Taveners The veil of the temple in de Amsterdamse Oude Kerk; muziek voor tweehonderd zangers die duurt zolang de zon onder is (van 22 uur tot 6 uur). 'Hemels' zijn ook de vijf concerten gewijd aan de spirituele muziek van Arvo Pärt in het nieuwe Muziekgebouw aan het IJ. Naast twee door Peter Sellars geënsceneerde cantates van Bach presenteert het festival vijf opera's, waaronder Rage d'amours van Rob Zuidam.