48 uur in Hamburg

Ine Poppe ging naar Hamburg, voor de havens en voor het nachtleven. Over een maand beginnen er zomerfeesten

WAAROM NU GAAN?

Als je met de trein Hamburg binnenrijdt, valt op hoe groot en wijd de havenstad is. De haven, de industrie! Daar draait het om. Maar Hamburg is ook een uitgaansstad. Kunststudenten organiseren elk jaar een groot feest in de oude haven, op een industriële locatie. De festivals duren soms enige weken. In juni is er het Fusion-festival (www.bartime.de/location.bar-fusion.2.96.html) en het atelierpand Wendenstrasse organiseert een Sommerfest. Kunst, performances, lekker eten wordt gecombineerd met feesten, op alle mogelijke plekken. Momenteel zijn Russische feesten in. Veel wodka, Russische dj's en maar dertig procent Rus.

UITGAAN

Zonder hoerenbuurt geen havenstad. Berucht is de Herbertstrasse, het stukje Reeperbahn waar geen vrouw doorheen mag lopen. Toch bestaat er niets leukers dan uitgaan op de Reeperbahn. 's Nachts rondkijken in al die verschillende tenten, zoals café Lunacy (Hamburgerberg) – smerig, donker, rokerig. Het brengt je terug naar de punktijd met knappe meiden en wilde jongetjes, die in een zompig vertrek tafelvoetbal spelen. Of ga een van de zijstraten in, waar je in een Hinterhof op elk onmogelijk tijdstip heerlijk Thais kunt eten tussen de prostituees.

Beroemd is Zur Ritz (Reeperbahn 140) een ontmoetingsplek voor de hoeren en hun pooiers. Onder het café bevindt zich een boksschool, waar de geliefde bokser Darius is getraind. In Ritz worden bokswedstrijden gehouden. Wij keken er op tv naar het wereldkampioenschap boksen, tussen de kenners. Geklemd tussen allerlei gevaarlijk heerschap zien we hoe Darius zijn wereldtitel verliest aan een Franse collega. `Tiger' krijgt een knal, waggelt en valt vervolgens om. Er wordt geroepen: ,,Mädchen-fall!'', meisjesvalletje. En men vindt het maar niks dat Darius verliest.

WINKELEN

Na het uitgaan gaan we naar de Fischmarkt (St. Pauli) die eigenlijk pas goed op gang komt om half zes 's ochtends. De sfeer is heel eigen: dronken mensen die van feestjes komen, soms gekostumeerd, gemengd met bejaarden en vissers, luisteren in de grote overdekte vishal naar Duitse Schlagers en eten vis. Dronken vrouwen wagen een dansje. Buiten is de markt met verse waar: fruit, groente, zeedieren, vis en iets verderop Der Hollander mit Pflanzen und Blumen. Er wordt, zoals dat hoort, flink geschreeuwd en tegen elkaar opgeboden.

Later wandel ik in mijn eentje over de Jungfernstieg, waar alle bekende merken hun winkels hebben en de wat chiquere warenhuizen te vinden zijn. Op straat bieden mensen zoutlampen aan voor vier euro. Tegenover het Rathaus zit een middelgrote boekhandel. De enige Nederlandse literatuur die in de etalage ligt is een boek van Marek van der Jagt.

Een van de bijzonderste winkels ligt vlakbij de haven: DFM Hamburg, (www.dfm-hamburg.de), op de Schaarsteinwegsbrücke 2. Het is een kledingszaak waar jonge ontwerpsters hun handgemaakte jurken, broeken, truien etcetera verkopen. Eigenaresse Doerthe ontwerpt geraffineerde kleding: alles heeft een schijnbaar eenvoudige snit en is gemaakt van fraaie stoffen, die je zelden daarvoor gebruikt ziet: meubelstof bijvoorbeeld of oudevrouwtjes-jassenstof. De knappe verkoopster, die ik een dag later op een feest tegen kom, vertelt trots dat DFM kleding levert aan het Thalia-theater, onlangs nog, maar ook aan Duitse televisie soaps. Ik koop er een jurk, die ik zowel gereformeerd als sexy vind. Braaf over de knie, maar wel met decolleté. Ben tenslotte niet voor niks in een havenstad.

HAVENS EN INDUSTRIE

Het loont de moeite om de U-Bahn naar Landungsbrücke te nemen, vervolgens over de pelotons langs het water te lopen kijkend naar de indrukwekkende stalen tankers die voorbij varen, de doks op de achtergrond met hun hijskranen. Je kunt er vis eten of een matrozenbroek kopen. Er loopt een tunnel onder het water door, naar de overkant. In de tunnel worden kunstwerken tentoongesteld, vooral van jonge makers.

Het uitgestrekte industriegebied loont de moeite om doorheen te rijden, Hammerbrook, Wilhelmsburg, Harburg, Veddel. Al zien wellicht weinigen de schoonheid van fabrieken, het industriegebied wordt herontdekt en niet alleen door kunststudenten. Nieuwe woonwijken liggen in de planning. Mijn vrienden nemen me mee naar een fantastisch Italiaans restaurant (Vincenzo Andronaco, Halskestrasse 48) dat tussen de baggerbedrijven en kantoorpanden ligt. Aan de bar hangen grote zwart-wit foto's die de geschiedenis van deze immigranten verhalen. Het warenhuis, de opslagplaats voor Italiaanse goederen, is door de generaties omgetoverd tot een restaurant en grote supermarkt. Inkoopspunt voor andere restaurants, ik kijk mijn ogen uit: wat veel verschillende pasta, olijfolie, ham, worst, potten met ingemaakt spul en allerlei soorten kaas. Het eten is geweldig. Even waan ik me in Italië.

WAAR TE SLAPEN

Het leukste is om bij vrolijke, makkelijke vrienden te slapen – zulke Duitsers bestaan! – maar als die vrienden nog gemaakt moeten worden, kun je ook in allerlei prijsklassen hotelkamers huren.

HOE ER TE KOMEN

De eenvoudigste manier om in Hamburg te komen is met de trein. Als je minstens twee weken van te voren bij de NS boekt is het veel goedkoper dan als je het een dag van te voren doet, dat scheelt soms de helft. De prijzen wisselen en zijn afhankelijk van welke stoelen vrij zijn. Vanaf rond de 80 euro zijn al retourtickets te krijgen. Helaas moet er wel overgestapt worden in Osnabrück. Tip voor de vouwfietsbezitter: Hamburg is goed te doen op de fiets. Je kunt er gewoon over der Bürgersteig, het voetpad, fietsen en het kost niets om je vouwrijwiel in de trein mee te nemen.

    • Ine Poppe