Zweden stimuleert milieu-auto

Het sociale en milieubewuste Zweden pakt de uitlaatemissies van auto's rigoreuzer aan dan Nederland. Wie een voor ethanol geschikte auto rijdt, kan rekenen op een vrije parkeerplaats in grote steden terwijl de brandstof een kwart goedkoper is dan benzine. De Zweedse overheid stimuleert veder uitbreiding van het nationale distributienet voor E85 dat nu al 160 tankstations telt. E85 is een mengsel van 85 procent ethanol en 15 procent benzine, een brandstof die zo goed als CO2 neutraal is. Ethanol wordt namelijk gemaakt uit planten die de uitgeblazen CO2 van de auto weer absorberen. Saab ontwikkelde een special model `biopower' dat op E85 rijdt maar als het moet (op buitenlandse vakantiereizen) ook gewone benzine `slikt'. Meer dan 25 procent van de nieuw bestelde Saabs 9-3 in Zweden wordt op verzoek van klanten met zo'n voor ethanol geschikte biopower-motor uitgerust. Export is er nog niet bij omdat distributie van E85 brandstof in andere EU-landen nog niet of nauwelijks bestaat. Maar de gemeente Rotterdam werkt wel mee aan een pilotproject om gebruik van deze schone brandstof te onderzoeken en stimuleren.

    • Wim Oude Weernink