VS houden Basell uit Iraanse handen

De Nederlands-Duitse producent van kunststoffen Basell is voor 4,4 miljard euro verkocht aan een groep Amerikaanse en Indiase investeerders. De eventuele verkoop van Basell aan een Iraans staatsbedrijf zou door de Amerikaanse regering zijn geblokkeerd.

De verkoop van Basell werd gisteren bekendgemaakt door de beide eigenaren, oliemaatschappij Shell en het Duitse chemieconcern Basf. Basell is 's werelds grootste producent van zogeheten polyolefinen, een groep van kunststoffen die worden verwerkt in onder meer verpakkingen, autobumpers en babyluiers. Bij Basell werken 6.600 mensen, het hoofdkantoor staat in Hoofddorp. Vorig jaar behaalde het bedrijf een omzet van 6,7 miljard euro.

Nadat Shell en Basf afgelopen juli hadden aangekondigd Basell te willen verkopen, dook het Iraanse staatsbedrijf National Petrochemical Company op als geïnteresseerde koper. Maar de Amerikaanse regering zou bezwaar hebben gemaakt tegen een Iraanse koper, zo werd eerder deze week bekend. Persbureau Reuters citeerde een ambtenaar van de regering-Bush die zei dat de Verenigde Staten bezorgd waren omdat Basell ,,een multinational is met een hoge graad van technologie en Iran een staat die terrorisme sponsort en bekend staat als ontwikkelaar van kernwapens''. De VS vergelijken Iran hierin met Noord-Korea.

Directeur Mohammad Reza Nematzadehvan van National Petrochemical Company (NPC) beklaagde zich bij de Iraanse nieuwszender ISNA over de Amerikaanse interventie. ,,Hoewel NPC alle aspecten van de Basell-tender heeft gewonnen wordt ons als gevolg van Amerikaanse druk te kennen gegeven dat we Basell niet kunnen kopen'', zei hij. Basell was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. De kunststoffenfabrikant heeft al tenminste vijf keer een belangrijke technologie voor de productie van kunststoffen verkocht aan Iraanse bedrijven, waaronder NPC.

Drie jaar geleden heeft het Nederlandse chemieconcern DSM zijn petrochemietak zonder problemen aan een bedrijf uit het Midden-Oosten kunnen verkopen, het Saoedische Sabic.

De kopers van Basell zijn de investeringsmaatschappijen Access Industries en The Chatterjee Group. De laatste heeft een meerderheidsbelang in het Indiase petrochemiebedrijf Haldia Petrochemicals. Access Industries uit New York wordt geleid door de Russische miljardair Len Blavatnik.