Van Galen na KO: `Dit neem je mee in je graf'

Toen de kruitdampen in de Alkmaarder Hout waren opgetrokken, sprak AZ-trainer Co Adriaanse met gevoel voor dramatiek ,,van een zeer zware traumatische ervaring.'' Zojuist had zijn ploeg in de laatste minuut van de extra tijd in de verlenging een unieke kans verspeeld op de finale van het UEFA-Cuptoernooi.

Tegenstander Sporting Clube de Portugal kreeg in de blessuretijd van het meeslepende gevecht nog een corner bij een 3-1 achterstand. Tot ontsteltenis van AZ en zijn aanhang ging de bal via de schouder van Miguel Garcia en door de benen van Kenneth Perez in het doel. De treffer telde dubbel in de totaalstand van 4-4 en bezorgde de ploeg uit Lissabon de finaleplaats.

,,Als speler en medewerker van een bescheiden club als AZ kom je hier nooit meer overheen'', verwoordde Adriaanse ogenschijnlijk onaangedaan de gevoelige klap. ,,Deze club zal in zijn bestaan zelden nog zo dicht bij een Europese finale komen. Zoals Barry van Galen het zei in de kleedkamer: `Dit neem je mee in je graf'. Bij AZ zullen ze 5 mei 2005 nooit meer vergeten. Na wat we woensdag ook al met PSV hebben meegemaakt zijn deze ervaringen te vergelijken met de verloren WK-finale in 1974. Typisch Nederlands om zo te worden uitgeschakeld. Wij hebben toch een echte net-niet-mentaliteit.''

Maar verwijten kon Adriaanse zijn ploeg weinig of niets. AZ had ondanks het gemis van geschorste en geblesseerde basisspelers een heroïsch gevecht geleverd om de 2-1 achterstand die het had opgelopen in Lissabon ongedaan te maken. Adriaanse en de spelers konden het een uur na de bizarre ontknoping nauwelijks bevatten dat het nog was misgegaan. Volgens de trainer leek het of Sporting hulp van boven had gekregen. ,,Na de hand van God (van de Argentijn Maradona op het WK van 1986 in Mexico tegen Engeland, red.) zal dit doelpunt de geschiedenis ingaan als de schouder van Garcia. Een nieuwe verschijning van Fatima. Misschien moeten er meer katholieken komen in Nederland. Dit vraagt om geestelijke bijstand. Om de Stichting Correlatie. We hebben topamusement geboden. Ondanks de vele blessures en schorsingen stond er een team. Maar de wedstrijd is ook voor mij in een persoonlijk drama geëindigd. Want dit was mijn laatste kans om als trainer nog eens in een Europa-Cupfinale te staan.''

Uit de beschrijving die Adriaanse gaf, was op te maken hoe groot na afloop in de kleedkamer de ontgoocheling was bij de spelers. Sommigen huilden, zoals Barry Opdam, anderen lieten zich meteen masseren, en weer anderen zaten minutenlang roerloos met het gezicht in de handen verscholen. Veteraan Van Galen foeterde hoe het mogelijk was dat die bal er in de laatste seconden nog inging. ,,Een doelpunt uit een corner wordt nota bene gemaakt door een kabouter. In zo'n laatste minuut moet je iedere tegenstander toch omver lopen? Geen scheidsrechter geeft in zo'n situatie nog een strafschop'', meende Van Galen.

De woorden zullen niet meer tot Perez zijn doorgedrongen. Hij was de schlemiel die op de doellijn het onheil niet kon keren. In het regenachtige straatje achter de vervallen hoofdtribune van Alkmaarder Hout deed hij rond middernacht zijn verhaal. ,,Ik dacht: de scheidsrechter laat de corner nog nemen en fluit dan af'', vertelde Perez. ,,Het ging vervolgens zo snel, ik kon er in een reflex niet goed op reageren. Toen werd het zwart voor m'n ogen. Er zijn bij ons gelovige spelers die denken dat het voorbestemd was. Dit zou ons lot zijn. Maar ik heb nooit wat misdaan in mijn leven. Zelfs niemand geslagen. Wat rest is de voldoening over hetgeen we dit seizoen hebben laten zien. Ook in deze wedstrijd zat weer alles, behalve een goede afloop.''

Sporting-trainer José Peseiro gaf toe dat zijn elftal geluk had gehad. Hij sprak zijn bewondering uit voor het spel van een club uit zo'n kleine stad. Maar het gaf Adriaanse geen trots gevoel. ,,Dat telt allemaal niet meer. We hadden in de finale moeten staan. Dat is om onverklaarbare redenen niet gelukt. Het gebeurt bijna nooit dat een thuisploeg zo ten onder gaat. Ongelooflijk eigenlijk.''

Adriaanse verwachtte slecht te zullen slapen. ,,Je dut wat in en je wordt weer wakker. Niets is erger voor een trainer om midden in de nacht te ontwaken na een nederlaag. Het lijkt wel of ik dit allemaal goed verwerk, maar zo'n type ben ik helemaal niet. Ik denk dat mijn collega Hiddink wat luchtiger in het leven staat. Volgende week staat Guus weer rustig een balletje te slaan op de golfbaan. Hij ging naar Milaan toen PSV tegen Feyenoord speelde. Je gaat toch niet weg bij je ploeg als je de bekerfinale kunt halen?''

Adriaanse wil nu met AZ derde worden in de competitie. ,,Anders gaat dit seizoen voor ons als een nachtkaars uit en verdwijn ik hier via de achterdeur. Mijn toekomst? Ik sta al vanaf 4 januari in de etalage. Er komen wel clubs langs maar ze worden nooit concreet. Als dat zo blijft ben ik volgend seizoen analyticus bij WK Producties. Ik heb dus in ieder geval een baan.''

AZ 3

Sporting Portugal 2

Ruststand 1-1. 6. Perez 1-0, 45. Liedson 1-1, 79. Huysegems 2-1, 109. Jaliens 3-1, 120. Miguel Garcia 3-2. Scheidsrechter: Carlsen. Toeschouwers: 8.603. Gele kaart: Liedson (Sporting Portugal).

    • Erik Oudshoorn