Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. De Letse Anna werd door een mensenhandelaar gedwongen in Nederland in de prostitutie te werken. Ze schreef het boek `Valse belofte'. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova Politiek. Minister Kamp (Defensie) over de vrijspraak van Eric O. En een discussie tussen Kamerlid S. van Haersma Buma (CDA) en de advocate I. Weski over de grenzen van de rechtsstaat bij de opsporing van terroristen. Ned.3, 22.20-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuwslicht. Over onder andere het maken van een kernbom en of iedereen dat kan; hoe de mensheid uit Afrika is geïmmigreerd en hoe DNA ons daarbij kan helpen en een vetzuur dat beschermt tegen borstkanker. Ned.3, 21.15-22.00u.

Barend & Van Dorp. Onder andere een gesprek met Derk Bolt over zijn KRO-programma's Spoorloos en Wie Was Ik?. RTL4, 22.50-24.00u.

Schatjes. Nieuw, 18-delig opvoedprogramma met psychologe en relatiecoach. Deel 1: Tweeling-leed. EO, Ned. 1, 21.55-22.40u.

Raymann is laat. Te gast is musicalster Bastiaan Ragas. `Rood Wit Blauw' over de vooroordelen van Sadik Harchaoui, directeur van multicultureel instituut Forum. De `Nederlander van de Week' is schrijver Clark Accord, geboren in Paramaribo. NPS, Ned. 3, 23.05-23.50u.

FILM

.Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (George Lucas, 1999, VS). Vierde, door de kritiek zuinig ontvangen, door het publiek massaal omarmde Star Wars-film is dus het eerste deel van de trilogie die voorafgaat aan Lucas' drietal SF-klassiekers uit de late jaren zeventig. Jedi-ridder Liam Neeson ontdekt kracht in 12-jarige halfwees Anakin, de latere Darth Vader. Alom actie en state-of-the-art-specials effects. Ook met Ewan McGregor en Jar Jar Binks (Ahmed Best). Menigeen vond het speelgoed beter dan de film. Yorin, 20.30-23.00u.

The Devil's Own (Alan J. Pakula, 1997, VS). Adequate politieke thriller, waarin IRA-man Brad Pitt anoniem onderduikt bij de eerzame Iers-Amerikaanse politieman Harrison Ford, mondt uit in een psychologisch drama over de vader-zoon-relatie van een moraalridder en een jonge machiavellist. VRT, 21.15-23.01u.

.The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999, VS). Bruce Willis probeert als kinderpsychiater hulp te bieden aan jochie (Joel Osment) dat belaagd wordt door de geesten van overledenen. Briljante psychologische thriller, waarover zo weinig mogelijk verklapt mag worden, groeide uit tot opmerkelijk kassucces. Net5, 22.25-0.15u.

.Betty Fisher et autres histoires (Claude Miller, 2001, Frankrijk/Canada). Kindermishandeling lijkt hoofdthema in verfilming van Ruth Rendells The Tree of Hands. Regisseur Miller fileert genadeloos de getroubleerde moeder-dochterrelatie van verknipte Nicole Garcia en Sandrine Kiberlain. Ned.3, 23.50-1.25u.

.Phörpa/The Cup (Khyentse Norbu, 1999, Australië). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.50-1.25u.

Het bittere kruid (Kees van Oostrum, 1985, Nederland). Omstreden, vrije verfilming van de `kleine kroniek' van Marga Minco over een joodse familie in de oorlog. Dat de regisseur een dochter uit een NSB-familie introduceerde, met wie hoofdpersoon Sara een nauwe vriendschap onderhoudt, ontnam menigeen het zicht op de kwaliteit van dit vlakke drama. Met Ester Spitz, Gerard Thoolen, Kitty Courbois, Frank Rigter. Ned.3, 23.55-1.20u.

RADIO

Kunststof. De Rotterdamse `kookkunstenaar' Herman Bijker, bekend om zijn know-how van restaurant-concepten. Vanaf volgende week is hij te zien in het nieuwe Yorin-programma `Herman den Blijker: Herrie In De Keuken'. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Optreden van dichteres Dirkje Kuik. Na negenen besprekingen van de film Kingdom of Heaven van de Britse cineast Ridley Scott en de roman Een geslaagd verhaal van liefde van de Russische auteur Vladimir Makanin. In het derde uur een gesprek met kunstenaar Bernhard Ruijgrok en muziek van het Golden Gate Quartet. 747AM, 20.02-23.00u.

Het witte doek. Muziek van Angelo Badalamenti bij de Italiaanse film Evilenko, en de dvd-tip voor huiscinema: Japón van Carlos Reygadas, met muziek van Bach, Pärt en Sjostakovitsj. 747AM, 23.00-24.00u.

Casa luna. Gast is televisie- en theatermaker Wilfried de Jong, winnaar van de Zilveren Nipkowschijf voor het programma Holland Sport. Radio 1, 0.04-0.45u.