Suske en Wiske niet naar Auschwitz

Een Suske en Wiske-album tekenen met het onderwerp Auschwitz. Dat was het plan van Marc Verhaegen, voormalig chef bij studio Vandersteen. Daarin zouden de twee stripfiguren een pop vinden van een joods meisje dat omkwam in een concentratiekamp.

Maar de familie van Willy Vandersteen, de geestelijke vader van de stripfiguren, vond het onderwerp ongepast. Eind februari werd Verhaegen bij Studio Vandersteen ontslagen. Officieel `omdat hij niet goed in teamverband kon werken', maar Verhaegen vermoedt dat dat niet de werkelijke reden is. Voor de weekkrant Kidsweek heeft hij het verhaal herschreven, zonder Suske en Wiske en zonder teletijdmachine. Vandaag verschijnt alvast een voorproefje van het verhaal. Vanaf juni verschijnt het verhaal in een maandelijkse bijlage van 16 kantjes op A4-formaat.

Verhaegen is op dit moment nog druk aan het tekenen. Het verhaal heet Rebecca R. en de hoofdpersonen heten Senne en Sanne. Net als in de oorspronkelijk idee vinden twee kinderen een joods popje in een speelgoedmuseum. Het popje heeft magische krachten en wil terug naar eigenaresse, Rebecca R., die is overleden in een concentratiekamp. De twee kinderen gaan terug in de tijd om het meisje te redden.

Het verhaal begint met een `pestscene' in de actualiteit. Verhaegen wil jongeren waarschuwen dat pesterijen en onredelijke vooroordelen kunnen uitgroeien tot een genocide. Hij is Kidsweek bijzonder dankbaar dat het verhaal gepubliceerd wordt en dat hij alle vrijheid heeft. ,,Niemand die me kan tegenhouden, de waarheid kan verteld worden'', aldus Verheagen.

In de toekomst hoopt hij een verhaal te maken over Tobias Schiff, een joodse jongen die met zijn vader in kamp Auschwitz belandde.

Volgende maand verschijnt het laatste Suske en Wiske-album van Verhaegen, `De Formidabele Fantast'. Verhaegen (48) werkte zestien jaar bij Studio Vandersteen en werkte mee aan 65 albums ,waarvan hij er 32 zelf tekende en schreef.