Recordbod op het Belgisch voetbal

Telecombedrijf Belgacom heeft met 36 miljoen euro per jaar het hoogste bod gedaan op de tv-rechten voor de Belgische voetbalcompetitie tot 2008. Dat heeft de Belgische profliga woensdag bekendgemaakt. Het bod komt uitgerekend op het moment dat Belgacom ook aast op het Nederlandse telecombedrijf Versatel.

Volgens voorzitter Philips van de profliga heeft Belgacom een alliantie met de VRT, wat betekent dat de voetbalcompetitie voor het eerst in tien jaar weer bij de Vlaamse publieke omroep te zien zal zijn. Het bedrag van 36 miljoen euro is ruim twee keer zo hoog als de huidige vergoeding voor de voetbalbeelden.

Het is nog niet helemaal zeker of alle voetbalrechten naar Belgacom gaan, omdat concurrenten tot maandag de kans krijgen een nieuw bod te doen dat tenminste 10 procent hoger is. Kabelbedrijf Telenet heeft zich beklaagd over de biedingenprocedure en zou daarover vandaag met de voetbalbond overleggen.

De huidige tv-voetbalrechten zijn in handen van de Vlaamse commerciële zender VTM, de Franstalige publieke omroep RTBF en betaalzenders Canal+ en Be.tv. De strijd tussen Belgacom en Telenet gaat in feite om de digitale decoder. Belgacom wil de voetbalbeelden gebruiken voor interactieve digitale televisie (iDTV). Met televisie via het telecom-breedbandnet wil het sinds vorig jaar beursgenoteerde Belgacom nieuwe klanten aantrekken. Ook kabelbedrijf Telenet ziet een strategisch belang in iDTV.

Analisten spreken in Belgische media hun twijfel uit of een bedrag van 36 miljoen euro voor de voetbalrechten kan worden terugverdiend. Het bod van Belgacom geldt het hele pakket van samenvattingen, live-uitzendingen, pay-per-view, tv-magazines met vooruit- en terugblikken en voetbalwedstrijden van de tweede klasse. Volgens de voetballiga had Belgacom op elk van de afzonderlijke delen het hoogste bod gedaan.

In Nederland gingen onlangs de live-voetbalrechten van de Eredivisie naar Versatel en de rechten op voetbalsamenvattingen naar Talpa van John de Mol, grootaandeelhouder van Versatel. Voor de voetbalrechten op de Nederlandse Eredivisie is in totaal 65,5 miljoen euro neergeteld.